Erdogan: Stupanj uništenja u potresu usporediv je s energijom stotina snažnih atomskih bombi

Foto: Gulliver

Spasilački timovi na ruševinama zgrada na jugu Turske osluškuju ne bi li čuli povike u pomoć. I dalje neumorno pokušavaju doći do bilo koga tko je živ. Nade je sve manje jer deseti je dan od razornog potresa.

U trenutku kada međunarodne spasilačke ekipe napuštaju trusno područje, članovi američkog tima i dalje neumorno rade u Adıyamanu.
– Ovdje smo oko šest dana. Sa mnom je devet ljudi, mi smo dio tima za hitne situacije; traganje i spašavanje, rekao je član američkog spasilačkog tima.

– Sudjelovao sam u operaciji spašavanja nakon potresa u Izmitu ’99. Spasili smo jednu ženu ispod ruševina njezine kuće. Uspjeli smo je izvući. To je bio velik uspjeh!, rekao je Dean Tills, član američkog spasilačkog tima.

Čudesno je spašen i petogodišnji dječak Arash. Izvučen je živ ispod ruševina u Kahramanmaraşu i sada je na liječenju u bolnici. Njegov otac, brat i sestra nisu preživjeli, majka je spašena i također je u bolnici.



– Veoma je loše i previše je djece izgubilo roditelje. To je preteško gledati, rekao je Mehmet Cihan, pedijatar.

Razmjeri katastrofe nakon strašnih potresa u Antakyi sve su vidljiviji. I dok se raščišćavanje ruševina nastavlja, napori se sada ponajprije usmjeravaju na preživjele. Jer nema dovoljno hrane, vode, lijekova, a stotine tisuća ljudi postale su beskućnici…

– To je svakodnevna borba… Ovisni smo o milostinji. Strašno je čovjeku koji je morao napustiti svoj dom, a onda se dogodio i razoran potres, kazala je sirijska izbjeglica u Antakyi, Turska.

Turski čelnik Erdogan naglasio je da su prošlotjedni potresi bili jačine atomskih bombi te je izrazio sućut obiteljima poginulih.

– Katastrofa koja je pogodila područje veće od teritorija mnogih država dogodila se sedam kilometara ispod površine zemlje, za razliku od ostalih potresa. To je povećalo stupanj uništenja koji je usporediv s energijom stotina snažnih atomskih bombi. Najjači potresi u svijetu događaju se ispod dna oceana, no potresi u Kahramanmaraşu bili su direktno ispod kuća, rekao je Recep Tayyip Erdogan, turski predsjednik.

U Siriji je stanje još teže zbog rata i međunarodnih sankcija nametnutih Damasku. Bijele kacige na području Alepa i dalje traže preživjele.

– Osam članova moje obitelji nestalo je ispod ruševina. Civilna zaštita spasila je četvero, a ispod ruševina je još jedna djevojčica o kojoj zasad ništa ne znamo, rekao je Hussein Waheed Hanan, preživjeli iz Jinderisa, Sirija.

– Tijekom rata u zračnom napadu kuća nam je bila teško oštećena. Morao sam potrošiti svu ušteđevinu da je obnovim. A sada nas je pogodio katastrofalan potres i doma više nemamo, rekao je Zaharia Mustafa Dabe, izbjeglica iz Sirije.

Humanitarna pomoć jedva se probija do sjeverozapada zemlje, nekoliko konvoja uspjelo je doći do pogođenih područja. Deseci tisuća stradalih smješteni su u šatore, smrzavaju se i ne znaju kako dalje. Svjetska zdravstvena organizacija zabrinuta je, pak, zbog rizika od pojave zaraznih bolesti.

– Nakon malo više od tjedan dana od ove strašne tragedije raste zabrinutost zbog novih zdravstvenih problema povezanih s hladnoćom, higijenskim i sanitarnim uvjetima te širenjem zaraznih bolesti, rekao je Hans Kluge, direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Europu.

Mnoge humanitarne organizacije upozoravaju; stanovnicima Turske i Sirije sada prijeti humanitarna katastrofa. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres uputio je žuran poziv za prikupljanje gotovo 400 milijuna dolara pomoći stanovništvu stradalom u Siriji u iduća tri mjeseca.

Komentari