Escobar: Milanović je u krivu u pogledu rata u Ukrajini; Važni su pozitivni konkretni postupci koje je Hrvatska implementirala

Foto: Twitter

“Vaš je predsjednik u krivu u pogledu rata u Ukrajini, ali od retorike važniji su pozitivni konkretni postupci koje je Hrvatska implementirala”, rekao je u ponedjeljak u razgovoru s hrvatskim novinarima posebni izaslanik Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar.

“Najvažnije je prepoznati da je Hrvatska bila vrlo dobra u suradnji s ostatkom saveza u podršci Ukrajini. U tom smislu vaš je predsjednik u krivu, ovo nije posrednički rat (Sjedinjenih Država i Rusije op. a.), već pomoć žrtvi neizazvane agresije da se brani. Ne slažemo se s njime u tomu. No, u svakom aspektu Hrvatska je bila na pravoj strani, u svakoj odluci, deklaraciji, sve od sankcija do podrške obrani Ukrajine. Hrvatska je surađivala s nama bilateralno i s NATO-om multilateralno. Komentari su druga stvar, ali postupci govore sami za sebe”, govori Escobar.

S Escobarom se u ponedjeljak susreo i hrvatski premijer Andrej Plenković, i njih su dvojica pozvali stranke u Bosni i Hercegovini da što prije ustroje vlast prema rezultatima izborima koji su održani u listopadu. U razgovoru s novinarima Escobar je rekao da se izborna volja Hrvata treba implementirati, iako je odbio komentirati pojedinačni izbor Željka Komšića kao “hrvatskog” člana Predsjedništva BiH, prenosi Direktno.hr

“Podržavamo sve konstitutivne narode u BiH da slobodno i otvoreno izraze svoje političke preferencije. Vjerujemo u postojanje čim većeg broja političkih opcija unutar demokratskog struktura. Ne želim komentirati izbor konkretnog pojedinca, ali općenito vjerujemo da se volja hrvatskog naroda u BiH mora čuti i implementirati”, rekao je Escobar novinarima.



 

Komentari