Escobar: Prijedlog EU najbolja je prilika za Kosovo i Srbiju, sporazum moguć ove godine

Foto: Twitter

Posebni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar istaknuo je u četvrtak stajalište SAD-a da je europski prijedlog za Kosovo najbolja prilika za napredovanje u procesu normalizacije Srbije i Kosova, ocijenivši da bi sporazum mogao biti postignut u ovoj godini.

Escobar je na tiskovnoj konferenciji u američkom veleposlanstvu rekao da se na trilateralnom sastanku čelnika Srbije, Kosova i EU-a u Ohridu 18. ožujka ne očekuje bilo kakvo potpisivanje.

Američki dužnosnik se u srijedu sastao s predsjednikom Aleksandrom Vučićem koji mu je ukazao na ‘crvene linije’ Srbije i očekivanja da prethodno sporazumi, potpisani pod pokroviteljstvom EU-a, uključujući i o osnivanju Zajednice srpskih općina, trebaju biti provedeni prije postizanja konačnog sporazuma.

“Očekujemo da strane budu ozbiljne, fleksibilne i konstruktivne, da Kosovo i Srbija imaju mirne, predvidive i konstruktivne odnose i od toga će korist imati cijela regija“, naglasio je Escobar, koji poslije Beograda putuje u Prištinu.



On je rekao da bi volio da sporazum o normalizaciji bude postignut u ovoj kalendarskoj godini. “Mislim da je to moguće”, rekao je Escobar novinarima u Beogradu, upitan o rokovima za postizanje i primjenu europskog sporazuma o Kosovu, o kojem će se u subotu razgovarati u Ohridu.

Od sastanka u Ohridu se, kako je naveo, ne očekuje bilo kakvo potpisivanje, ali se očekuje dogovor kako dalje napredovati u primjeni sporazuma.

Escobar je rekao i da bi srpska zajednica trebala sudjelovati u lokalnim izborima na Kosovu, kao i da Srbi, koji su se povukli iz institucija, trebaju sudjelovati u radu kosovskih tijela.

On je ocijenio da je Zajednica srpskih općina važan korak u odnosima Srbije i Kosova, naglasivši kako je “jasno da je to obveza predviđenima brojnim dokumentima”.

Istodobno, šef eurodiplomacije Josep Borrell poručio je danas kako je vrijeme da se Srbija i Kosovo dogovore o Implementacijskom aneksu Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa i jasno kažu kako će ga provesti, a da čelnici dviju strana “pokažu hrabrost i odgovornost”.

Borrell je u blogu, koji je danas objavljen na web stranici Europske službe za vanjske poslove (EEAS), naveo da bez normalizacije odnosa Beograda i Prištine nema članstva u EU, naglasivši da se dijalog treba promatrati “u širem geopolitičkom kontekstu”.

“Agresorski rat Rusije protiv Ukrajine je promijenio sliku. Dijalog se ne tiče samo Kosova i Srbije. Mora se promatrati u aktualnom širem geopolitičkom kontekstu, odlučujućem trenutku u europskoj povijesti“, poručio je Borrell.

 

Komentari