Escobar: Rusija će se umiješati u kampanju za predsjedničke izbore u Crnoj Gori, žele izazvati tenzije i sukobe

Foto: Twitter

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Escobar rekao je kako misli da će Rusija pokušati ubaciti nezdrave narative da izazove unutarnje tenzije i sukobe u Crnoj Gori u predizbornom razdoblju, ali ističe kako ima povjerenje u crnogorske institucije da se suprotstave tim pokušajima.

Povjerenje u institucije Crne Gore

Escobar je, kako prenosi Aneta M rekao kako smatra da će institucije Crne Gore imati sposobnost tražiti javnost i transparentnost u izbornoj kampanji.

– Na kraju krajeva, SAD vide Crnu Goru kao važnog NATO saveznika i nadamo se da će iduća vlada biti posvećena pristupanju EU i obvezama koje proističu iz članstva u NATO – rekao je Escobar.

Upitan o postupku protiv bivšeg agenta FBI Charlesa Mcgonigal i istrazi koja se vodi o njegovim sumnjivim vezama na Zapadnom Balkanu, on je rekao da State Department nije dio te istrage i da pitanja o tome treba uputiti FBI-u.



Escobar je rekao da SAD podržavaju europske i evroatlantske integracije zemalja regijeona, te da Zapadni Balkan ostaje veoma važan za Sjedinjene Države. On je naglasio da SAD podržavaju pregovore u Bruxellesu između Srbije i Kosova, ali da je to dijalog koji organizira EU.

– Mi to podržavamo, ali mi ipak nismo organizatori – kazao je Escobar na online brifingu s novinarima.

Očekuju da Kosovo i Srbija ispune dogovor

Naglasio da SAD očekuju da se ispuni sve što je dogovoreno između Srbije i Kosova.

– Osobno vjerujem da je za srpsku zajednicu najbolje insistirati na punom ostvarivanju dogovorenog. Kada pričamo o Zajednici srpskih općina (ZSO), mislimo da ZSO ne utječe na ustavni poredak i pravnu strukturu Kosova. Mislimo da tu nema ništa strašno. Strane također mogu očekivati razmatranje pitanja Srpske pravoslavne crkve na europski način koji se tiče prava manjina – rekao je Escobar.

Ukazao je da SAD misle kako razgovori o implementaciji trebaju što prije početi.

– Razgovori su najbolji put naprijed. Nadam se da će ovaj ugovor biti definiran i da imamo sve pretpostavke da uspije. Bit će to u korist Srbije i Kosova, ali i cjelokupne međunarodne zajednice, jer dobivamo stabilnost – istaknuo je Escobar.

Kazao da SAD smatraju kako Bugarska i Sjeverna Makedonija trebaju imati dobre i produktivne odnose.

– Potpuno podržavamo Sjevernu Makedoniju na europskom putu – kazao je Escobar.

 

Komentari