ESKALACIJA SUKOBA NA KOREJSKOM POLUOTOKU! Svijet je u šoku: ‘Platiti ćete najstrašniju cijenu u povijesti’

Foto: Korean Central News Agency/Korea News Service via AP/Guliver Image

Sjeverna Koreja je u srijedu ujutro ispalila najmanje 10 projektila sa zapadne i istočne obale svoje zemlje, a jedan od njih sletio je na udaljenosti manjoj od 60 km od obale Južne Koreje, poručile su Oružane snage Južne Koreje dodavši kako je taj projektil prešao i morsku granicu dvije države. Oružane snage su objavile kako se tako nešto dogodilo prvi put u 70 godina.

Eskalacija sukoba je uslijedila nakon što je Sjeverna Koreja zaprijetila SAD-u i Južnoj Koreji zbog njihovih zajedničkih vojnih vježbi, rekavši da će se ” morati suočiti s užasnim slučajem i platiti najstrašniju cijenu u povijesti”.

Naime, Washington i Seul u ponedjeljak su započeli jednu od svojih najvećih kombiniranih vojnih zračnih vježbi, koja bi trebala završiti u petak.

Odgovor na zajedničke vježbe Sjeverne Koreje i SAD-a
Posljednjih tjedana Sjeverna Koreja je lansirala seriju projektila kao odgovor na zajedničke vježbe Sjeverne Koreje i SAD-a, koje je uslijedilo nakon obavještajnih izvješća da se Pjongjang priprema za svoje prvo testiranje nuklearnog oružja od 2017. godine.



“Ako SAD nastavi ustrajati u teškim vojnim provokacijama, (Sjeverna Koreja) će razmisliti o snažnijim naknadnim mjerama”, navodi se u priopćenju sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova.

“Ako (Washington) ne želi nikakav ozbiljan razvoj događaja koji nije u skladu s njegovim sigurnosnim interesima, trebao bi smjesta prestati s beskorisnim i neučinkovitim ratnim vježbama. Ako ne, morat će u potpunosti preuzeti krivnju za sve posljedice.”

Trenutne vojne vježbe, nazvane Vigilant Storm, uključuju stotine zrakoplova koji 24 sata dnevno izvode lažne napade.

Kim-Jong-un revidirao zakone o nuklearnom oružju
Washington je početkom listopada razmjestio svoj nosač zrakoplova na nuklearni pogon USS Ronald Reagan u blizini Korejskog poluotoka u potezu koji je naširoko viđen kao upozorenje Sjeveru – a nosač je sudjelovao u seriji pomorskih vježbi.

Seul je rekao da “rijetko” raspoređivanje pokazuje “odlučnost Južnokorejsko-američkog saveza da oštro odgovori na bilo kakve sjevernokorejske provokacije”.

Pjongjang je u listopadu rekao da su njegova lansiranja projektila “simulacija” nuklearnog napada na Jug.

Tvrdili su da su uspješno simulirali gađanje južnokorejskih vojnih baza, luka i zračnih luka, te rekli da su projektili dizajnirani za nošenje taktičkog nuklearnog oružja.

U rujnu je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un proglasio Pjongjang “nepovratnom” nuklearnom silom i revidirao zakone, dopuštajući mu preventivnu upotrebu nuklearnog oružja. Njegova prethodna politika bila je korištenje oružja samo kao odgovor na napad.

Sjeverna Koreja je ove godine također povećala učestalost ispaljivanja projektila, izvodeći više od 50 lansiranja do sada, što je najviše ikada.

Unatoč teškim sankcijama, Pjongjang je između 2006. i 2017. izveo šest nuklearnih pokusa.

U međuvremenu situaciju na korejskom poluotoku je komentirao i japanski premijer Fumio Kishida koji je novinarima rekao da Sjeverna Koreja lansira projektile na do sada neviđeno učestaloj razini.

Kishida je pozvao na što skorije održavanje sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog rastućih napetosti na Korejskom poluotoku, prenosi Dnevno.hr

Komentari