ESKALIRALO U SABORU! Bulj vikao ‘Za dom spremni’ pa izbačen: ‘Slava Ukrajini’ vam je prihvatljivo

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Sjednica Sabora je jutros krenula burno, trebala je početi iznošenjem stajalištem po klubovima zastupnika, no zaiskrilo je oko uvrštavanja prijedloga Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira u hitni postupak.

Upravo je zbog toga sabornica jutros bila krcata, kako bi vladajući bili sigurni da će se taj prijedlog izmjena zakona, koji je izazvao brojne kontroverze, zaista uvrstiti u dnevni red.

Dalija Orešković je rekla da ne postoje razlozi za uvrštavanje tog zakona u hitnu proceduru. “Odlika totalitarnih režima je da partija može što hoće, ovo što vi radite je silovanje demokracije i povreda poslovnika”.

Zatim je prigovorio Miro Bulj (Most) i de facto otvorio Pandorinu kutiju koja će ga skupo koštati.



“Uvodite drakonske kazne, verbalni delikt. Procjenjujete što su lažne vijesti i kažnjavate naše HOS-ovce”, vikao je Bulj, na što mu je Jandroković dao dvije opomene.

Obranio ga je Željko Sačić (Hrvatski suverenisti), rekavši da taj zakon nikako ne smije doći na dnevni red u ovom obliku, na što se opet javio Bulj, ovoga puta tražeći stanku.

“Ovom hitnom procedurom, vidimo kako ste se okupili, da bi progurali verbalni delikt, nakon 46 godina vi ćete prosuđivati što su lažne vijesti, tražite model za kažnjavanje HOS-a koji legitimno pozdravljaju ‘Za dom spremni’, ove drakonske kazne, to je ukidanje prava sloboda govora, tko će biti taj sudac koji će reći što je lažna vijest? Pogledajte koliko ih je danas došlo i to samo zato. Kada je Putin prvu granatu ispalio, nema više korone!”, vikao je, a onda napravio nešto što je izazvalo žestoke reakcije.

“Ako itko treba odgovarati za lažne vijesti, to je Vlada, zato ja ponavljam pozdrav ‘Za dom spremni’”, derao se. Nastalo je pravo komešanje.

“Bulj je sve branitelje izjednačio s onima koji podržavaju pozdrav ‘Za dom spremni’, najveći dio branitelja se borio za demokratsku državu, a ne ustašku tvorevinu”, rekao je Davorko Vidović.

Hrvoje Zekanović se javio za riječ.

“Jedino Bulj govorio neistine, ako mu smeta da se oštro sankcionira onaj tko orgija s Titovim slikama, to je njegov problem”, poručio je Zekanović.

Milorad Pupovac (SDSS) tražio je povredu poslovnika.

“Izvikivanja za vrijeme rasprave u Saboru ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’, kao što je učinio zastupnik prije nekoliko minuta je teška uvreda, poziv na mržnju”, rekao je, a Jandroković se složio da je ono što je napravio Bulj neprihvatljivo.

“Uvodite verbalni delikt, a kod vas je zanimljivo kako vam svima u Saboru i Bundestagu nije sporan ‘Slava Ukrajini’, a sporno vam je da se u kontekstu Domovinskog rata govori Za dom spremni”, branio je Nikola Grmoja svog stranačkog kolegu. Dodao je, odrekli su se hrvatskih branitelja.

Bulj izbačen iz Sabora
Jandroković je rekao da Bulj nije govorio o Domovinskom ratu nego je govorio na dvosmislen način. Zaustavimo tu vrstu rasprave, pozvao je kolege u Saboru.

“Ne igrajte se, bit ćete sankcionirani”, upozorio je Jandroković i Željku Sačiću, koji je poručio da branitelji imaju zakonski uređen simbol HOS-a, naredio da sjedne.

“E neću sjesti!”, derao se Sačić i dobio dvije opomene.

A onda je kulminiralo jer je Bulj opet ustao.

“Obmanjujete javnost, govorio sam u kontekstu domovinskog rata, ‘Slava Ukrajini’ vam je prihvatljivo, a’ Za dom spremni’ ne možemo reći”. Bulj je nakon toga dobio treću pa i četvrtu opomenu pa izletio iz Sabornice.

No, nije želio otići pa je Jandroković, da izbjegne incident, odredio stanku, prenosi Dnevno.hr

 

 

Komentari