ESKALIRALO U SABORU! Vodi se burna rasprava, Sačić vikao Medvedu: ‘Ministre, sramota je ovo što se događa’

Foto: Goran Mehkek/Cropix

Hrvatski sabor u petak raspravlja prijedlog zakona o osnivanju Centra izvrsnosti za prikupljanje, obradu i analizu podataka iz otvorenih izvora koji je u proceduru upućen po hitnom postupku.

Centar je neprofitna ustanova koju osniva Republika Hrvatska, a osnivačka prava će obavljati Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA). Djelovanje Centra financirat će se, između ostalog, članarinama, vlastitim prihodima, sredstvima iz EU fondova. Iz državnog proračuna osigurati će se sredstva za plaće i druga materijalna prava ravnatelja i zamjenika ravnatelja, za troškove najma i održavanja prostora te režijske troškove, a u prvoj godini rada i opremanje Centra.

No, prije same rasprave zaredali su se zahtjevi za stankom što samo po sebi nije iznenađujuće. Veće je iznenađenje što su primjedbe na prijedlog Zakona relativno brzo skrenule na temu hrvatsko-srpskih odnosa, prenosi Dnevno.hr.

Selak Raspudić: Nepoštivanje Sabora i preskakanje stepenica
No, krenimo redom. Prva se za stanku od dvije minute javila Marija Selak Raspudić (Most).



“Načelno podržavamo osnivanje centra izvrsnosti kao i bilo koji plan koji će ići u smjeru nošenja s izazovima modernih vremena. No, obrazloženje koje se nudi, zašto zakon ide po hitnoj proceduri je nepoštivanje Sabora i preskakanje stepenica. Osigurat će se preko 300 tisuća eura dodatnih sredstava, navodi se da je to planirano u proračunu SOA-e, dakle, znalo se da će se zakon donositi ranije. Nije bilo razloga za hitnu proceduru. Podbacujemo u politici prema otvorenim podacima, jedna smo od četiri zemlje EU koja nema strategiju umjetne inteligencije”, rekla je zastupnica..

Davor Dretar iz Domovinskog pokreta se također čudi hitnosti postupaka.

“Što je tu toliko hitno da se mora donijeti već idućeg tjedna, a ako je nebitno, zašto je pred nama?”, pita se.

HDZ-ova zastupnica: Stvaraju se nove ugroze koje prijete Hrvatskoj
Maja Grba Bujević (HDZ) branila je što se zakon donosi po hitnoj proceduri.

“Ističemo važnost donošenja zakona po hitnoj proceduri, danas je cijeli svijet izložen ugrozama sigurnosnog tipa, potrebno je liderstvo u onome što nam nudi ovaj zakon, SOA je prepoznala da je to nužno i potrebno ujednačiti podatke, donijeti zakon gdje će Hrvatska biti lider u prikupljanju podataka i obradi, stvaraju se nove ugroze koje prijete Hrvatskoj i cijelom svijetu, pohvaljujemo inicijativu da se taj zakon donese”, rekla je zastupnica.

 

Sačić: Medvedu, sramota je ovo
No, zatim se javio Suverenist Željko Sačić i skrenuo temu na, kako tvrdi, ugroze koje dolaze od strane ‘srpsko-četničkog napada na RH’.

“Kažem da nije potrebno ulaziti u hitnu proceduru, raspravljati naprečac o značajnim pitanjima. Podržao bih da se taj centar formira, ali motiviran neprihvatljivim i teškim sigurnosnim stanjem za RH od strane velikosrpskog četničkog napada na Hrvatsku i institucije. To se očito ne događa. Upućujem sve nadležne službe da se bave zaštitom nacionalnih interesa od ekstremizma velikosrpskih i svih koji ne žele dobro Hrvatskoj. A osobito u suptilnim metodama djelovanja jer nam je obrazovanje infiltrirano protuhrvatstvom. Ministre Medvedu, sramota je što nam se događa. Ne samo skidanje zastave u Kninu, niz je toga što vrijeđa hrvatsku žrtvu za slobodu i samostalnost domovine”, vikao je Sačić.

Nakon toga Gordan Jandroković odredio je stanku od 10 minuta, nakon čega je u ime predlagatelja ministar branitelja Tomo Medved predstavio prijedlog zakona.

 

“OSINT ili Open Source Intelligence je obavještajna disciplina koja se bavi prikupljanjem i obradom javno dostupnih informacija iz otvorenih izjava. Centar kojeg osnivamo bavit će se razvojem discipline i naglašavam, neaktivnim prikupljanjem podataka iz otvorenih otvorenih izvora.”, rekao je ministar Medved.

Selak Raspudić iznervirala Jandrokovića: Ajde, ne da mi se…
Nakon njegova izlaganja s replikom se javila Marija Selak Raspudić i uspjela se posvađati s Jandrokovićem.

“Sredstva su bila planirana, zašto onda zakon nije bio ranije razrađen pa bismo izbjegli hitnu proceduru”, počela je zastupnica no onda ju je zasmetalo što ju ministar, kako se činilo, uopće nije slušao.

“Ministre vama postavljam pitanje, slušajte kada pričam, ministar trenutno razgovara s kolegicom…”, rekla je Selak Raspudić, na što su počela dobacivanja iz klupa HDZ-a.

“Odrasle osobe slušaju dok im se postavljaju pitanja”, rekla je zastupnica opet.

“Ajde, ne da mi se raspravljati, nastavite”, iznervirano je rekao Jandroković. Zatim mu je zastupnica poručila da bude pristojan, što ga je još više iznerviralo.

“Nemojte me poučavati pristojnosti, vi biste prva trebala razmisliti o vlastitoj pristojnosti”, odgovara Jandroković.

“Vi ste meni prvi docirali”, nije se dala Selak Raspudić.

Dretar je pitao o dronu koji je pao u Zagrebu te tko ga je poslao i što je nakon 16 mjeseci zaključila ‘udruga hrvatskih James Bondova’? Medved nije dao odgovor na to pitanje, već molio da se ne miješaju izvješća o radu SOA-e i vojno-sigurnosno obavještajne agencije.

Komentari