EU i SAD sklopili sporazum o ubrzanju i poboljšanju korištenja umjetne inteligencije

Pixabay

Sjedinjene Države (SAD) i Europska unija (EU) u petak su objavile sporazum o ubrzanju i poboljšanju korištenja umjetne inteligencije (AI) za bolje rezultate poljoprivrede, zdravstvene zaštite, odgovora na hitne situacije, klimatskih prognoza i električne mreže.

Viši američki dužnosnik, koji je sudjelovao u razgovorima oko te inicijative prije službene objave, nazvao je to i prvim sveobuhvatnim sporazumom o umjetnoj inteligenciji između SAD-a i Europe.

Rekao je i da su prethodni dogovori o tom pitanju bili ograničeni na određena područja, poput poboljšanja privatnosti, a da bi se umjetna inteligencija (AI-artificial intelligence) mogla koristiti i za brže i učinkovitije državne operacije i usluge.

– Podaci iz SAD-a ostaju u SAD-u, a europski podaci ostaju u Europi, ali možemo zajedno izgraditi model koji komunicira i s europskim i američkim podacima jer što je više podataka i što su različitiji podaci, to je model bolji, rekao je viši dužnosnik.



Očekuje se da bi to vladama dalo veći pristup detaljnijim modelima umjetne inteligencije i ‘bogatijim’ podacima, što vodi i do učinkovitijeg odgovora na hitne slučajeve i upravljanje električnom mrežom te drugih pogodnosti, rekao je dužnosnik administracije.

Ukazujući na električnu mrežu, dužnosnik je rekao da SAD prikupljaju podatke o tome kako se električna energija koristi, gdje se proizvodi i kako uravnotežiti opterećenje mreže te da je vremenske promjene ne onesposobe, a i mnoge europske zemlje imaju slične podatke koje prikupljaju.

U okviru novog partnerstva svi ti podaci bili bi iskorišteni u zajednički AI model koji bi pružio bolje rezultate za upravitelje u hitnim slučajevima, mrežne operatore i druge koji se oslanjaju na AI za poboljšanje sustava.

Partnerstvo je trenutno samo između Bijele kuće i Europske komisije, a visoki dužnosnik administracije rekao je da će druge zemlje biti pozvane da se pridruže u nadolazećim mjesecima.

Komentari