Europska komisija će za dva dana donijeti važnu odluku o BiH: Čović uvjeren da će izvještaj biti pozitivan

Foto: Damir Krajač/Cropix

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u ponedjeljak da za dva dana očekuje pozitivno izvješće Europske komisije o napretku zemalja kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji, posebice kad je riječ o Bosni i Hercegovini.

Europska komisija u srijedu će predstaviti izvješća o napretku zemalja kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji. Vlasti BiH nisu donijele nekoliko važnih reformskih zakona među kojima je i Zakon o sudovima, zatim sukobu interesa i sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, koje je Europska komisija ranije naznačila uvjetom za sljedeću fazu nakon što je Bosna i Hercegovina prošle godine dobila kandidacijski status.

U međuvremenu je skupina od sedam zemalja koje predvodi Hrvatska, a čine uz ostale i Austrija, Slovenija i Italija, lobirala da se otvore pregovori o članstvu BiH.

‘Europski put nema alternative’
Čović je rekao da hrvatski premijer Andrej Plenković i druge zemlje EU koje je nazvao prijateljima BiH nastoje ishoditi da se izvješćem Europske komisije o toj zemlji definira uvjetno otvaranje pregovora o članstvu uz ispunjavanje određenih uvjeta. Zahvaljujući tom utjecaju i zalaganju “očekujemo da se napravi iskorak”, rekao je Čović za medije u Mostaru.



Naznačio je kako bi BiH mogla, uz ispunjavanje nekoliko reformi, već u siječnju napraviti iskorak prema Uniji.

“Ja sam siguran da ćemo, ako mi budemo uporni i znali što hoćemo, u prvom mjesecu govoriti da smo mi u tome procesu vrlo aktivni”, rekao je čelnik HDZ-a BiH.

Dodao je kako je uvjeren da će izvješće o Bosni i Hercegovini biti pozitivno, no da je sada pitanje kako će se definirati preporuka za otvaranje pregovora s EU. Prema Čovićevim informacijama najvjerojatnije bi to moglo biti uvjetno otvaranje pregovora s EU bez datuma. To znači da bi vlasti u BiH trebale ispuniti preostale uvjete usvajanjem europskih zakona nakon čega bi se taj proces automatski otvorio.

“Europski put nema alternative, mi zakone moramo usvojiti i stvoriti stabilnost u zemlji”, dodao je Čović.

On je u ponedjeljak u pratnji predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto i državnoga tajnika u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonkom Milasom obišao gradilište buduće zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

Milas je najavio kako će Vlada Republike Hrvatske i u proračunu za sljedeću godinu predvidjeti novac za potporu izgradnje ovog važnog objekta.

Komentari