Europska unija poslala oštro upozorenje Dodiku: ‘Dosta više sabotaže’

Foto: Antonio Balic/Cropix

Europska unija poziva vlasti Republike Srpske da prestanu s retrogradnim inicijativama i neustavnim postupcima koji podrivaju europski put Bosne i Hercegovine i očekuje da svi političari u toj zemlji ispune obećanja koja daju građanima, a odnose se na približavanje članstvu Uniji.

Takvu poruku poslala je u srijedu Delegacija EU u BiH reagirajući istodobno na medijska nagađanja kako bi Bruxelles mogao ukinuti formalno nepostojeće “meke” sankcije protiv vlasti RS, odnosno suspenziju dodjele sredstava za infrastrukturne projekte u iznosu od oko 600 milijuna eura.

Taj je iznos trebao biti izdvojen za financiranje gradnje dionice autoceste na koridoru V c, na dijelu koji prolazi kroz RS oko Doboja i rekonstrukciju važne željezničke pruge od tog grada do Bosanskog Šamca.

Delegacija EU u posebnoj izjavi dostavljenoj medijima potvrdila je kako to jesu mjere koje je Unija poduzela protiv RS zbog postupaka vodstva tog entiteta.



Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik odmah je nakon objave suspenzije najavio da će pokušati naći druge izvore financiranja tih strateški važnih projekata, spominjući pritom države poput Kine, no to nije pokolebalo Bruxelles.

‘Uvjeti za ukidanje suspenzije još uvijek nisu ispunjeni’
“Uvjeti za ukidanje ove suspenzije još uvijek nisu ispunjeni, niti postoje skoriji planovi za deblokadu ovih projekata”, navodi se u izjavi od srijede.

Istodobno se podsjeća da Europskoj uniji i dalje stoje na raspolaganju instrumenti odgovora na postupke koja ozbiljno ugrožavaju sigurnosno stanje u BiH ili podrivaju Daytonski sporazum.

Europska komisija bi u studenome trebala objaviti izvještaj o napretku BiH, a u toj zemlji očekuju kako bi on, nakon niza godina zastoja i nazadovanja, trebao potvrditi da je sada postignut stanoviti uspjeh te da bi na tom tragu mogla uslijediti preporuka za otvaranje pregovora o pristupanju Uniji.

Sadašnja vladajuća koalicija parlamenta BiH usvojila pet zakona iz paketa Europske komisije
BiH je od Europske komisije još 2019. dobila popis od 14 prioritetnih zadaća koje treba ispuniti kako bi dobila kandidatski status, odnosno otvorila pregovore.

Od uspostave sadašnje vladajuće koalicije u parlamentu BiH usvojeno je pet zakona iz tog paketa, no nakon toga ponovo je uslijedila blokada koju je nametnuo Dodik, inzistirajući da se odmah riješi pitanje ustroja Ustavnog suda BiH odnosno da se iz njega isključe tri strana suca.

Na sastanku s čelnicima drugih stranaka koalicije u ponedjeljak Dodik je promijenio mišljenje i najavio da će dopustiti da se do kraja mjeseca u parlamentu usvoje još dva ranije usuglašena zakona. Ključni političari u BiH očekuju kako će to biti dovoljno za pozitivno mišljenje Europske komisije pa tako i za početak pregovora o članstvu.

Komentari