Europska unija strahuje zbog najnovijeg poteza Kosova: ‘To će imati utjecaj na svakodnevni život Srba’

Foto: Pixabay

Europska unija istaknula je u četvrtak zabrinutost zbog posljedica koje bi odluka kosovske središnje banke (CBK) o ukidanju dinara u platnom prometu, koja stupa na snagu u četvrtak, mogla imati na svakodnevni život kosovskih Srba.

Na Kosovu je od četvrtka ujutro stupila na snagu uredba CBK koja predviđa gotovinska plaćanja i platni promet isključivo u eurima, što je pojačalo zabrinutost srpske zajednice na Kosovu jer plaće i mirovine iz Srbije primaju u dinarima koje koriste za kupnju i prodaju. Međunarodna zajednica je tražila ranije da Kosovo odgodi provođenje te odluke, uz obrazloženje kako postoji zabrinutost da bi mogla imati negativan utjecaj na kosovske Srbe.

U današnjem priopćenju Službe za vanjske poslove EU-a (EEAS) istaknuto je kako se “prima na znanje” uredba čiji je cilj “da unaprijedi transparentnost financijskih tokova, osigura financijsku stabilnost i bori se protiv pranja novca i falsificiranja”, ali uz ocjenu da će ta odluka “utjecati i na financijsku podršku koju kosovski Srbi dobivaju iz Srbije”.

Europsku uniju brinu posljedice koje ta odluka može imati na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih zajednica na Kosovu zbog izostanka prethodnih konzultacija, a ponajprije “zbog njezina utjecaja na škole i bolnice, s obzirom na očigledno odsustvo alternativa u ovom trenutku”.Istodobno, Kosovu je upućen poziv da osigura “dovoljno dug prijelazni period za primjenu uredbe i pronađe rješenje za to pitanje u okviru dijaloga koji vodi Bruxelles.”



Ilustracija: Pixabay

Građani trebaju imati otvoren račun za eure

Guverner CBK Ahmet Ismaili rekao je ranije medijima da uredbom nije zabranjeno posjedovanje dinara na Kosovu, niti da se njome ograničava prijenos sredstava iz Srbije kroz sustav plaćanja na Kosovu, ali je nužno da građani imaju otvoren račun za eure.”Ako institucije u Srbiji žele isplatiti građane Kosova, sredstva stižu na njegov račun u eurima. Dakle, ako se pošalju u dinarima, razmjenjuju se u eure”, rekao je Ismaili.

Na Kosovu donijeli važnu odluku: Ovo se nimalo neće svidjeti Vučiću

Zamjenik kosovskog premijera Besnik Bislimi u srijedu je izjavio da će vlada u Prištini pokrenuti kampanju informiranja građana o uredbi, sugerirajući razgovore između središnjih banaka Kosova i Srbije kako bi se pronašao mehanizam za transparentan prijenos novca za koji komercijalne banke moraju imati licencu kosovskih financijskih vlasti.

Komentari