Evo kada stiže promjena vremena i osvježenje: Meteorolog otkrio uzrok visokih temperatura

Danijel Soldo / CROPIX

Ponedjeljak će u Hrvatskoj biti pretežno sunčan te vruć. Već danima se najavljuje da će temperature zraka ići i do 30 stupnjeva, što je primjerenije ljetnim mjesecima nego početku proljeća. Unatoč tim najavama Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) nije izdao upozorenje zbog visoke temperature.

“U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano vrijeme, uz slab do umjeren jugoistočni i istočni vjetar. Najniža temperatura zraka od 9 do 12, najviša između 28 i 30 stupnjeva. Uz mnogo sunčanih sati u središnjoj Hrvatskoj temperatura gdjegod na jugu i 31 stupanj. U Međimurju i Podravini povremeno će puhati umjeren južni i jugoistočni vjetar, drugdje vjetar uglavnom slab”, prognozirala je za HRT meteorologinja Kristina Klemenčić Novinc.

Dodala je kako će slično vrijeme prevladavati i na sjevernom Jadranu i u gorju. “Ujutro mjestimice može biti magle, osobito na moru. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni. Najviša temperatura zraka između 21 i 25 stupnjeva, u gorju ponegdje i viša. Podjednake vrijednosti i u Dalmaciji. Prijepodne će zapuhati do umjeren južni vjetar i jugo, pa će more biti mirno ili malo valovito, prema otvorenom dijelu i umjereno valovito. Na krajnjem jugu Hrvatske, jutarnja temperatura zraka od 10 u unutrašnjosti do 15 stupnjeva na otocima, a najviša dnevna između 21 i 25 stupnjeva”, rekla je meteorologinja.

Foto: HRT

Toplije u unutrašnjosti

No, kako je uopće moguće da već početkom travnja temperature dosegnu 30 stupnjeva? U Europu sve češće pristiže vrući zrak iz Afrike. Sjećamo se nedavne pojave afričkog pijeska koji je prouzrokovao sumaglicu iznad Hrvatske. Meteorolog Nove TVDario Brzoja, kaže kako je uzrok vrućine ponovno afrički zrak.



“Ovaj put je to malo neobično jer se taj zrak u ovom dijelu godine nalazi baš samo na sjeveru Afrike. Ljeti ga ima malo više i nad Sredozemljem pa su takve situacije češće. Kad se govori o profesionalnim mjerenjima, temperatura se mjeri u meteorološkoj kućici, dakle, u hladu, u zatvorenom prostoru, koji se provjetrava, ali je iznad travnate površine, a to se radi upravo zato da se otkloni nekakav lokalni utjecaj. Primjerice, ako smo na asfaltu ili na suncu, onda će i temperatura biti mnogo viša”, upozorio je meteorolog Brzoja.

Veliko nevrijeme pogodilo jug Hrvatske: Jaka kiša uzrokovala poplave, nanosi tuče dosezali pola metra

Istaknuo je da će u unutrašnjost Hrvatske biti toplije nego na obali, što inače nije uobičajeno, zbog toga što se more sporije zagrijava i hladi od kopna. Kako bilo, ljetno će vrijeme trajati do srijede, kad će doći do prolaznog pogoršanja i vraćanja temperatura u normalnije okvire.

Foto: HRT

“Stabilni vremenski uvjeti nastavit će se još i u utorak, zatim u srijedu nestabilnije i svježije. Lokalni pljuskovi te grmljavina najvjerojatniji su u središnjoj i Gorskoj Hrvatskoj, no moglo bi ih biti i drugdje. Slab do umjeren južni i jugozapadni vjetar okrenut će u srijedu na sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu će nakon juga, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana u srijedu zapuhati umjerena i jaka bura, a prema jugu sjeverozapadnjak. Prevladavat će sunčano vrijeme, samo će srijeda biti oblačnija i nestabilnija, lokalno uz mogućnost neverina. Temperatura zraka bez veće promjene”, zaključila je Klemenčić Novinc.

Komentari