Evo koji trgovački lanac ovu nedjelju sigurno otvara svoja vrata kupcima

Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Zbog povoljne epidemiološke situacije jučer je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio dvije odluke. Odlukama se ukida neradna nedjelja, a na tržnice se vraća cvijeće.

Ipak, gostujući u emisiji ‘U mreži Prvog’ na Hrvatskom radiju predsjednik Saveza samostalnih sindikata Mladen Novosel rekao je, govoreći o ukidanju zabrane rada nedjeljom, da trgovački centri ove nedjelje ne bi smjeli raditi.

“Ako se poštuje Zakon o radu, ovaj vikend ne bi trebali raditi jer se raspored mora najaviti tjedan dana unaprijed. Ako netko ne želi poštivati Zakon o radu, onda to podliježe sankcijama,” smatra Novosel.

Lidl je jedini sa sigurnošću potvrdio da će raditi već ove nedjelje, sukladno odluci stožera o ukidanju zabrane rada nedjeljom.



Kaufland ostaje zatvoren prvu radnu nedjelju nakon zabrane.

Iako je donesena odluku o otvaranju trgovina nedjeljom već ovog vikenda, trgovački lanac
Kaufland odlučio je još ove nedjelje ostati zatvoren kako bi zaposlenicima dao priliku da se priviknu na novu situaciju

“Kaufland uvijek svoje zaposlenike stavlja na prvo mjesto te želi zaposlenicima pružiti mogućnost da planiraju svoje slobodno vrijeme,” kažu iz Kauflanda.

“Vjerujemo da su naši zaposlenici već napravili planove za ovu nedjelju te im želimo dati
priliku da ih i iskoriste. Izuzetno nam je bitno da sve zaposlenike pravovremeno
obavještavamo o planovima rada, stoga smo odlučili da ćemo ove nedjelje ipak još ostati
zatvoreni, kako bi oni mogli koristiti svoje slobodno vrijeme i ove nedjelje, 31.5., baš onako kako su i planirali”, objasnila je Marija Franić, voditeljica Korporativnih komunikacija te dodaje:

“Od 7. lipnja nadalje ponovno otvaramo naša vrata nedjeljom i tako kupcima omogućavamo vrijeme kupnje koje njima odgovara, a naši zaposlenici već unazad nekoliko godina imaju osiguran petodnevni radni tjedan, stoga nova odluka neće utjecati na ravnotežu između poslovnog i privatnog života naših zaposlenika.”

Kako je ove subote praznik, ni u subotu 30.5. poslovnice Kauflanda neće raditi pa će
zaposlenici ovog trgovačkog lanca moći spojiti subotu i nedjelju, a radna vremena svih
trgovina dostupna su na web stranici.

Ostali trgovački lanci još nisu donjeli službene odluke.

Izvršni direktor Glasa poduzetnika Dražen Oreščanin smatra da će to ovisiti o dogovoru poslodavca sa zaposlenicima, odnosno da će neki ipak početi raditi.

“Udruga UGP ima svoj program koji ima 4 postulata. Prvo je više rada i tražimo da država na svaki mogući način omogući da se što više radi i što više privređuje. Ako netko želi raditi nedjeljom, neka radi, ako ne želi, neka ne radi,” poručio je Oreščanin.

Posebni savjetnik premijera Zvonimir Savić govoreći o zabrani rada nedjeljom rekao je da je to bila epidemiološka mjera za jednokratnu upotrebu i da se ne bi osvrtao na nju.

“Moram reći da od prosinca postoji kontinuitet razgovora, gdje smo na razini sindikata, i mi i Hrvatska udruga poslodavaca, naravno svatko posebno, razgovarali s Ministarstvom gospodarstva o pokušaju reguliranja rada u trgovinama nedjeljom i blagdanima”, rekao je Savić, dok je Novosel napomenuo da sindikati nikad nisu bili za zabranu rada nedjeljom te da nema niti jedan razlog da vlada ne pusti sada u javnu raspravu Zakon o radu nedjeljom, a predizborno vrijeme smatra idealnim za to, prenosi Zagrebinfo.

Komentari