Evo što su Pametno, Start i Lipa odgovorili na Hrebakov poziv na suradnju

“Pozivam stranke političkog centra da se na predstojećim parlamentarnim izborima ujedine! Borba protiv korupcije, povećanje transparentnosti, uvođenje digitalizacije, to je sve politička agenda koju HSLS dijeli s još nekoliko političkih opcija, poput stranke Pametno, Starta i Lipe. Velike stranke, HDZ i SDP, nisu rješenje, one su problem – ne mogu se uspješno boriti protiv korupcije!”

To su riječi Darija Hrebaka, predsjednika HSLS-a nakon stranačkog sastanka na kojem je dogovorena strategija za parlamentarne izbore. HSLS očito neće ići na izbore u koaliciji s HDZ-om kao prije tri i četiri godine nego poziva stranke Pametno i Start te udrugu Lipa na ujedinjenje snaga i zajednički nastup na izborima.

Puljak: Nema šanse

“Pametno od svih vanparlamentarnih stranaka ima najveću podršku na nacionalnoj razini. Naša ambicija je ulazak u parlament kako bismo se i tamo nastavili boriti za uređeno društvo, transparentnu i efikasnu upravu i protiv korupcije”, rekla je Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno.

“Uvijek smo zainteresirani i potičemo suradnju s opcijama koje dijele iste vrijednosti. Poštujemo aktivnosti i novi pravac djelovanja koji gospodin Hrebak nastoji implementirati kao gradonačelnik Bjelovara, ali činjenica je da je HSLS trenutno dio vladajuće koalicije s HDZ-om i to nam je u ovom trenutku prepreka za bližu suradnju.



Trenutno vodimo razne razgovore i radimo na okupljanju pojedinaca i progresivnih političkih opcija koje bi bile snažna protuteža dosadašnjim krivim politikama i promjena koju naše društvo treba”, zaključuje gospođa Puljak.

Hrebak pozvao na stvaranje liberalnog bloka na parlamentarnim izborima

Orešković: vidi pod “Puljak”

Sličan odgovor imala je i Dalija Orešković, predsjednice stranke START. Ona je, doduše, ostavila prostor za razgovore.

“Spremna sam razgovarati. Ovu inicijativu Darija Hrebaka smatram mudrim i hvalevrijednim potezom. Moj antikorupcijski program je daleko najsveobuhvatniji i najkvalitetniji te je u interesu daljnjeg razvoja RH i svih nas, neovisno o tome kako politički dišemo da se taj program provede. Pri tome je za uspjeh ovih razgovora i okupljanja liberalnog centra bitno da HSLS razvede svoj brak s koruptivnim HDZ-om i da tom stavu ostane dosljedan.”

Huić: Podržat ćemo one koji su suglasni s našim ciljevima

Davor Huić, predsjednik Lipe na svom je Facebook profilu naveo što očekuje od politike koju će njegova udruga službeno podržati. Njegovi zahtjevi uključuju smanjenje poreza, smanjenje državne potrošnje, manje uplitanja države u gospodarstvo (uključujući privatizaciju nekih subjekata u državnom vlasništvu), reformu javne uprave i smanjenje državnih regulacija rada i poslovanja.

Na pitanje hoće li podržati koaliciju u kojoj bi bile stranke koje je Hrebak naveo, Huić odgovara da će podržati svaku stranku koja navedene ciljeve bude stavila u svoj program i koja na njima bude ozbiljno inzistirala, piše Liberal.hr.

Komentari