Evo tko su žene koje su zaustavile povorku Hoda za život, javile su se

Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Povorku Hoda za život na kratko vrijeme zaustavile su danas, prije dolaska do Trga bana Jelačića, žene koje su sjele posred ceste te koje su na kraju u policijski kombi odveli policajci.

Doznajemo tko su žene koje su danas u znak prosvjeda sjele na cestu i tako se suprotstavile okupljenom mnoštvu u povorci.

Naime, današnju protuprosvjednu akciju organizirale su Ženska mreža Hrvatske i Ženska mreža “Hrabre sestre”, uz podršku inicijative Ustani za slobodu i Drum ‘N’ Bijesa.

“Već desetljećima smo svjedokinje neokonzervativnog obezvređivanja ženskih života kroz stigmatizaciju i pokušaje kriminalizacije prekida trudnoće. Zato danas dižemo glas protiv toksičnog napada na žene i podsjećamo da prema Ustavu Republike Hrvatske, Zakonu o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece i presudi Ustavnog suda iz 2017. godine žene u Hrvatskoj imaju pravo samostalno odlučiti hoće li, s kim, kada i koliko djece roditi. Pravo na izbor o rađanju djece uključuje i pravo na prekid trudnoće na ženin zahtjev”, poručili su iz Ženske mreže Hrabre sestre.



Dodaju kako je Republika Hrvatska potpisnica Konvencije UN-a o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena i Europske konvencije o ljudskim pravima i slobodama. Prema njima se ženama jamče jednaka prava na slobodno i odgovorno odlučivanje o broju i razmaku između svoje djece te pravo na dostupnost zdravstvenih usluga koje se odnose na planiranje obitelji.

 

Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Ženska mreža Hrabre sestre se bavi podržavanjem žena koje su se odlučile na pobačaj. U dvije i pol godine koliko Mreža postoji, svojom podrškom pomogle su preko 400 žena.

“Na ovim prostorima jedinstvena je naša svakodnevna podrška ženama u njihovoj odluci o prekidu trudnoće kroz našu žensku mrežu ‘Hrabre sestre’ koja se najpreciznije sažima u našoj poruci “Žena je ženi hrabra sestra”. Uvjerene smo da se svakoj ženi, neovisno o njenim društveno-političkim stavovima ili obrazovnom i financijskom statusu, njenim dosadašnjim iskustvima i odlukama, može i treba pružiti podrška.

Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Na temeljima etike feminističke solidarnosti sa svakom ženom razvijamo iskren i moćan sestrinski odnos povjerenja i poštovanja koji ruši zidove svjetonazorskih razlika, razvodnjava nesolidarne podjele i izgrađuje sigurne luke međusobne zaštite i razumijevanja za žensko pitanje – onaj vječno osporavan i nikada do kraja izboren temelj osobne slobode i prava na ovladavanje životnim putevima za polovicu našeg i svakog društva, u svakoj životnoj dobi i u svakoj situaciji”, rekla je Nada Peratović, osnivačica ženske mreže Hrabre sestre.

Komentari