Filip Galić o prijedlogu Mirele Holy: Umjesto stvarne legalizacije kanabisa – novi rasadnik uhljeba

Foto: Screenshot

Mirela Holy gostovala je u RTL Direktu gdje je govorila o potpunoj legalizaciji konoplje za industrijske, medicinske i rekreativne svrhe i najavila da taj zakon za tjedan do 10 dana ide u javnu raspravu kroz saborsku raspravu. Također rekla je da bi se predložilo osnivanje državne agencije koja bi sve kontrolirala:

“Mi predlažemo hibridni model u vidu državne agencije kako bi se na tržištu zadržala visoka kvaliteta. Kada govorimo o upotrebi kanabisa u rekreativne svrhe to je da svaka punoljetna osoba može za svoje potrebe uzgajati do devet ženskih biljaka u punom cvatu s visokim udjelom THC-a”, rekla je Holy.

Taj potez za portal Otvoreno komentirao je Filip Galić, voditelj Libos Posla. Smatra da je teško donositi konkretne zaključke, budući da tzv. ‘Lex cannabis’ tek mora doći na raspravu i nisu poznati svi detalji.

“Budući da nemamo trenutno uvid u tekst prijedloga zakona, teško je donositi bilo kakve konkretnije zaključke, te možemo o ovoj temi govoriti iskustveno, temeljem ponašanja SDP-ovih političara i pregledom prakse drugih zemalja”, rekao je Galić.



“Glavno što upada u oči je osnivanje državne agencije ‘kako bi se osigurala visoka razina kvalitete’. Sama ta informacija budi sumnju da će ovaj pokušaj legalizacije kanabisa potencijalno završiti fijaskom i neće biti usmjeren ka onom pravom cilju – eliminaciji crnog tržišta”, smatra Galić.

“Bilo kakvo osnivanje tijela, agencija, zavoda itd. povlači za sobom stvaranje dodatnih podzakonskih propisa koji otežavaju i birokratiziraju društvene i gospodarske aktivnosti, a također povlače i za sobom prikladno zapošljavanje podobnih kadrova u takva tijela. Nerijetko se dogodi da ta tijela postanu sama sebi svrha, daleko od onog što sam zakon predviđa”, rekao je naš sugovornik..

“Usprkos tome što gđa Holy navodi, Kanada nije uspjela eliminirati crno tržište, niti je ‘retail’ kanabisa bio toliko propulzivan kao što se očekivalo (u usporedbi sa SAD-om) upravo zbog brojnih regulacija i pretjerano sramežljivog otvaranja tržišta (upravo zbog striktnih regulacija) zbog čega su investitori unutar svega godine dana od legalizacije, izgubili interes za ulaganjem u tu industriju”, rekao je Filip Galić za Otvoreno.

Komentari