Filipović: Dužnost mi je ne biti na teret hrvatskoj Vladi, HDZ-u, a ni hrvatskoj državi

Foto: Goran Mehkek/Cropix

Dan nakon smjene obratio se bivši ministar Davor Filipović. Poručio je da mu je dužnost “ne biti na teret hrvatskoj Vladi, HDZ-u, a ni hrvatskoj državi”, te da zbog svega preuzima političku odgovornost.

– Kada sam ulazio u političku arenu, znao sam da neće biti lako, međutim iznad svega ponosan sam što sam imao priliku služiti domovini kao član hrvatske vlade. Hrvatska raste i razvija se. Hrvatsko gospodarstvo trenutno raste najbrže u EU unatoč zlim jezicima koji su govorili o propasti, recesiji i tome kako Hrvatska nema šanse. Mi smo krizu iskoristili kao priliku te smo pokrenuli transformaciju energetskog sustava, aktivirali smo geotermalni potencijal, osigurali smo rekordna sredstva za energetsku obnovu, postavljanje solara…posljednjih godina Hrvatska bilježi rekordne strane invasticije i stoga je vidljivo da postaje još aktraktivnija investicijska destinacija. Ponosan sam što sam sudjelovao u svim tim projektima, koji utječu na poboljšanje standarda naših građana, čine domovinu još sigurnijom, i najvažnije to su stvari koje ostaju, rekao je Filipović.

Rekao je kako mu je dužnost ne biti teret Vladi, HDZ-u, niti državi.

– Što se tiče medijskih natpisa, komunikacije prema novinaru, prema medijskoj kući, kao i poruka koje su objavljene – o tome nisam ništa znao, ali preuzimam političku odgovornost, poručio je.



– Što se tiče natpisa o gospodinu Lovrinčeviću, jednom od najimućnijih i najostvarenijih ljudi u našoj domovini koji je cijeli život proveo u gospodarstvu, da se on upuštao u tobožnje sitne ‘dealove’ i tražio novac, meni to zvuči nelogično i iskreno ću reći da u to ne vjerujem. Međutim, sve što se dogodilo, dovelo me u situaciju da preuzmem političku odgovornost jer niti jedan pojedinac nije važniji od države. Ne želim ugroziti sve ono dobro što ostavljam u Ministarstvu i u Vladi. Čast mi je bila služiti hrvatskoj vladi i državi., rekao je bivši ministar gospodarstva.

Novinari su ga pitali je li čuo objavljene snimke.

– O tome nisam ništa znao, on (op.a. Lovrinčević) će se sigurno u jednom trenutku obratiti javnosti, ali treba utvrditi i vjerodostojnost svega toga, poručio je Filipović.

Priznao je da su ga poruke iznenadile te naglasio da se takvo što nije smjelo dogoditi.

– Radio sam časno i pošteno na dobrobit hrvatskog naroda, puno je dobroga napravljeno i želim da moje kolegice i kolege s premijerom nastave razvijati našu Domovinu.

– Što se tiče posla mog dojučerašnjeg savjetnika i državnih tajnika, imali smo korektnu suradnju, ali ja ne mogu znati sve što oni rade na svakom mjestu, kako se ponašaju i što govore. Jesam li ja neke stvari trebao znati, to je sigurno pitanje i u tom kontekstu preuzimam odgovornost.

Na pitanje o davanju informacija Mostu, Filipović kaže da se to ni u kojem slučaju nije smjelo dogoditi, no on za takvo što nije znao.

– Svaka državna i privatna tvrtka ima određene medijske kampanje. O tome vodi računa struka. Ja se operativno nikad takvim stvarima nisam bavio i nisam ni od koga zahtijevao da se bavi mojim imidžem, poručio je Filipović dodajući da je on zahtijevao realizaciju projekata.

Na pitanje je li ga iznenadila ekspresna smjena, Filipović je rekao kako premijer “bira svoj tim, uvodi igrače u igru ili ih stavlja u igru”.

– Na njemu je da vuče poteze kako misli da je najbolje.  Tko god uđe u Vladu je u jednom trenutku bivši, samo je pitanje kada je taj trenutak.

– Ja nisam bio svjestan da su podaci na taj naći išli tom novinaru koji ih je onda prosljeđivao Mostu. Ja sam bio upoznat s jednim dijelom podataka. Govorim o podacima kada smo se pripremali za sjednicu Odbora za gospodarstvo. Zatražili smo izvješće od svih institucija koje su bile uključene u to što se događalo. Svi ti izvještaji su službeno dolazili meni i imao sam pregled što se događa. U Saboru sam sedam sati odgovarao na pitanja i stojim iza svake riječi izrečene na Odboru, rekao je Filipović.

Komentari