FILIPOVIĆ SAZVAO HITAN SASTANAK Ljudi se žale na poskupljenja: Trgovci nisu dizali cijene, ali čitam da je kava dva eura

Foto: Damjan Tadic/Cropix

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović u utorak je sazvao hitan sastanak s predstavnicima trgovačkih udruženja te direktorima najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj zbog navoda da su trgovci, s početkom 2023. godine, podigli cijene proizvoda.

Uoči sastanka u Ministarstvu gospodarstva, koji je počeo u devet sati, Martin Evačić, predsjednik Udruge trgovina pri HUP-u, kratko je rekao da u trgovinama nije došlo do povećanja cijena zbog zaokruživanja prilikom prelaska na euro, već da su cijene porasle zbog drugih okolnosti.

Tvrdi, trgovci cijene nisu podigli i zaokruživali su prema pravilima i smjernicama Vlade.

‘Trgovci nisu dizali cijene, ali čitam da je kava dva eura’
“Do nikakvog povećanja cijena u trgovinama nije došlo. Dapače, mislim da su čak gotovo svi trgovci odbili prihvatiti nove cjenike dobavljača već negdje od početka 11. mjeseca pa do kraja 1. mjeseca. Dobavljači su tu našu inicijativu prihvatili kako ne bi došlo do povećanja cijena”, rekao je Evačić i dodao kako je na portalima čitao da su cijene povećali frizeri, ali i ugostitelji kod kojih je kava zaokružena na dva eura.



Dodaje, ne vidi kakve to veze ima s trgovcima.

Objašnjava i da su cijene dizane posljednjih godinu dana, no zbog situacije kakvu je uzrokovala pandemija, a onda rat u Ukrajini.

‘Lako je provjeriti jesu li trgovci povećali marže’
“Trgovci su jednostavno proizvođačke cijene koje su stizale od dobavljača morali prevoditi. Ne ulazimo u to jesu li kalkulacije dobavljača i distributera opravdane ili ne, ali lako je provjerljivo jesu li trgovci povećali marže”, rekao je Evačić i odgovorio na pitanje smatra li da su dobavljači i proizvođači glavni uzrok povećanja cijena.

“Da, apsolutno, ali ponavljam, ne ulazimo jesu li njihove kalkulacije opravdane ili ne.”

Predstavnik Hrvatske gospodarske komore, koji je također stigao na sastanak, rekao je da mu je žao ako je došlo do pojedinačnog kršenja dogovora jer se tako baca ljaga na cijeli proces, prenosi Dnevno.hr

Reagirao i Plenković
Podsjetimo, zbog sumnje da su uvođenje eura mnogi iskoristili za zaokruživanje cijena na više reagirao je i premijer Andrej Plenković u ponedjeljak, sazvavši sastanak u Vladi.

“Sazvao sam sastanak s nadležnim ministrima te predstavnicima Porezne uprave, Carinske uprave i Državnog inspektorata vezano uz daljnje aktivnosti kako bismo zaštitili potrošače od neopravdanog dizanja cijena. Uvođenje € nije razlog za povećanje cijena roba i usluga”, napisao je na Twitteru.

 

Komentari