Fokus oštro o izmjenama Kaznenog zakona: ‘HDZ i Plenković žele šutnju medija’

Foto: Damjan Tadic/Cropix

Predstavnici Fokusa poručili su u ponedjeljak da će se oštro usprotiviti donošenju izmjena Kaznenog zakona, nazvanog “lex AP”, ustvrdivši da premijer Andrej Plenković i HDZ žele šutnju medija.

“Snažno se protivimo lex AP-u i takvom prijedlogu izmjena Kaznenog zakona jer vidimo da je to samo dio paketa mjera nasrtaja nasrtaja vladajućih na institucije, na slobodu medija, na pravo građana da znaju što se stvarno događa”, upozorio je na konferenciji za novinare u Saboru predsjednik Fokusa Davor Nađi.

Ustvrdio je da se izborom Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika pokušava kontrolirati koga će se kazneno goniti, koga ne, a pokušava se i izgurati Ured europskog javnog tužitelja iz Hrvatske.

Da nema slobode medija, dodaje, o svemu što se događalo s Turudićem, na Geodetskom fakultetom, s Ministarstvom kulture, građani ne bi ništa znali.



“Medijima treba dati slobodu da se bave novinarstvom jer da bi institucije bile jače, potrebni su jaki mediji, istaknuo je zastupnik Fokusa Dario Zurovec, dodavši da će biti oštro protiv lex AP-a jer se zalažu za slobodu informiranja i slobodu djelovanja medija.

Foto: Antonio Balic / CROPIX

‘HDZ i Andrej Plenković žele šutnju medija’

Zastupnik Damir Bajs najavio je da će njihov Klub dati amandman kako bi se iz predloženih izmjena izbrisao članak koji uvodi lex AP.

“Ne postoji nikakav način da se takvo kazneno djelo može uvesti u kazneno pravo. Novinari su izuzeti, ali svi koji s novinarima surađuju, mogu biti dio istrage i predmet optužnice, a to ne možemo dozvoliti. HDZ i Andrej Plenković žele šutnju medija”, poručio je Bajs.

Nađi smatra da u Kazneni zakon treba uvrstiti prisegu za davanje izjava pred saborskim povjerenstvima kako bi kazneno odgovarali, ako lažu kao Turudić.

Hrvatski sabor u srijedu raspravlja o konačnim prijedlozima izmjena i dopuna Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku.

Hajduković kritizirao vladajuće: ‘HDZ ne zna i ne može riješiti demografske probleme Hrvatske’

Komentari