FOTO Banožić na Ovčari: I dalje nam je težnja tražiti do zadnjeg nestalog u Republici Hrvatskoj

Foto: Twitter

Izaslanik predsjednika Vlade RH ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u nedjelju na komemorativnom programu povodom 31. godišnjice stradanja hrvatskog stanovništva na Ovčari, koji je održan u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine.

Ovogodišnji 15. mimohod pod nazivom “Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga” te komemorativni program “Ovčara – vječna rana” održani su u spomen na sve ubijene civile, hrvatske branitelje i medicinsko osoblje odvedeno iz vukovarske ratne bolnice, koji su stradali na Ovčari na današnji dan, 20. studenoga 1991. godine, te za sve još uvijek nestale osobe, koje brojne obitelji traže i nakon 31 godinu.

Ministar Banožić izrazio je podršku djeci ubijenih i nestalih hrvatskih branitelja zahvalivši im što su i dalje uporni u svom traganju.

“To je obaveza svih nas. I zato će Vlada RH nastaviti ustrajno raditi na pronalasku svih nestalih osoba iz Domovinskog rata”, rekao je Banožić.



Istaknuo je da Ministarstvo hrvatskih branitelja intenzivno provodi aktivnosti u potrazi za nestalim osobama u Domovinskom ratu te intenzivno radi na svim potencijalnim lokacijama o kojima dobije određena saznanja.

“Hrvatska vojska također sudjeluje u tim aktivnostima te uz pomoć svoje mehanizacije ulaže znatne napore kako bi se što prije provjerile sve moguće lokacije. I dalje nam je težnja tražiti do zadnjeg nestalog u Republici Hrvatskoj, a djeci pružiti svu podršku u daljnjem razvoju i radu, u njihovom životu te da što prije pronađu svoje najmilije”, poručio je ministar Banožić.

Komemorativni program je započeo okupljanjem na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, molitvom kod centralnog križa te formiranjem kolone koja je nakon devet kilometara stigla do mjesta masovne grobnice Ovčara, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Sveta misa za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile – žrtve Ovčare održana je u crkvi Sv. Filipa i Jakova u Vukovaru.

Slika

 

Član Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Igor Gavrić, čiji je ubijen na Ovčari, rekao je kako “vide da nisu sami”, dodavši da je “najteže onima koji još uvijek tragaju za nekim svojim”.

Slika

Pozvao je institucije da moraju svu snagu usmjeriti na potragu za nestalima, kako bi i oni i njihove obitelji našle svoj mir.

 

 

Komentari