FOTO Banožić u Vukovaru: Obaveza nam je nastaviti put izgradnje prosperitetne i uspješne Hrvatske

Foto: Morh/Twitter

Obaveza nam je nastaviti put izgradnje prosperitetne i uspješne Hrvatske i od toga se nikada nećemo umoriti, poručio je ministar obrane Mario Banožić.

Ministar obrane Mario Banožić kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske sa suradnicima sudjelovao je u petak 10. ožujka 2023. godine na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Vukovara i 32. obljetnice postrojavanja nenaoružanih odreda u Bogdanovcima.

Ovom prilikom ministar Banožić je rekao kako su hrvatski branitelji, unatoč žrtvama i nezamislivim stradanjima, izvršili svoju povijesnu zadaću, kada su stali u obranu svojih domova i domovine, i darovali nam slobodnu Hrvatsku i mir.

“Te činjenice svi moramo biti svjesni, jer ona je naš početak i temelj, a određuje naš današnji smjer i ciljeve”, istaknuo je ministar Banožić te dodao: “Upravo zbog toga što Vlada Republike Hrvatske zna što su hrvatski branitelji učinili za Hrvatsku, nastavlja poboljšavati status i prava hrvatskih branitelja te jačati i prava i status hrvatskih vojnika. Hrvatski vojnici danas s ponosom nastavljaju graditi hrvatsku snagu i vjerodostojnost”.



Također, ministar je naglasio kako je Vlada RH predana nastavku potrage za nestalim hrvatskim braniteljima.

“Ta potraga neće stati, jer svaka naša žrtva zaslužuje svoj grob, a obitelji mjesto na kojemu mogu položiti cvijet”, dodao je.

Podsjetio je kako je Vukovarsko-srijemska županija podnijela tijekom Domovinskog rata ogromnu žrtvu te je iskazao poštovanje i zahvalnost legendarnoj vukovarskoj 204. brigadi, koja je za Vukovar i za svoju Hrvatsku dala sve.

“Danas, trideset i dvije godine nakon povijesnog postrojavanja u Bogdanovcima možemo s ponosom reći kako se ostvaruju želje hrvatskog čovjeka iz prekretničkih devedesetih. Vlada ostvaruje sve strateške ciljeve koji su tada bili daleki san – Hrvatska je ponosna članica Europske unije i NATO-a, eurozone i Schengena. To je bila vizija i hrvatskih branitelja i prvog predsjednika i vrhovnika dr. Franje Tuđmana. Hrvatska je danas ponosna, vjerodostojna zemlja, ona koja zna kroz što je prolazila, koja je solidarna s onima koji trpe”, rekao je ministar Banožić.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Nikola Mažar istaknuo je kako se s osjećajem poštovanja i zahvalnosti sjećamo svih onih koji su nenaoružani branili svoje domove.

Načelnik općine Bogdanovci Marko Barun rekao je kako današnji dan izaziva osjećaj ponosa te kako mu je posebno drago vidjeti danas brojne okupljene hrvatske branitelje.

U okviru svečanosti obilježavanja 32. obljetnice postrojavanja nenaoružanih odreda u Bogdanovcima položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen obilježja poginulim, ubijenim i nestalim mještanima Bogdanovaca. Također, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, nakon čega je služena misa za sve poginule, ubijene i nestale branitelje Vukovara u crkvi Svetog Filipa i Jakova.

Ministar obrane Mario Banožić zapalio je svijeće na grobovima general-bojnika Blage Zadre, pukovnika Marka Babića i Danijela Rehaka.

Komentari