FOTO Izvanredno stanje u Brodu na Kupi. Prizori su apokaliptični: Neka sela su odsječena, prometnice su zatvorene

Foto: Damir Skomrlj/Cropix

Zbog izlijevanja Kupe – proglašeno je izvanredno stanje. U Brodu na Kupi – u Gorskom kotaru – u samo nekoliko sati vodostaj rijeke porastao je za čak četiri metra. Neka su sela odsječena, a prometnice u tom dijelu – zatvorene. Smirivanja vremena neće biti ni danas.

Apokaliptični prizori
U Brodu na Kupi prizori su bili apokaliptični, javlja HRT u svom prilogu iz poplavljenog mjesta na rijeci Kupi.

Jedan stanovnik autom je zaglavio u poplavi.

“Nisam vidio, ispočetka nije bilo ništa, a tamo nema ni znaka ni ništa, tako da kad sam već ušao, auto mi se ugasio i čudi me da se ugasio”, priča čovjek.



image
Damir Skomrlj/Cropix

“U dva sata voda se dignula 40 cm”
A gospodinu Stanku poplavili su dvorište i pomoćni objekti. Nada se da kuća neće stradati.

“Znači od dva sata se dignula 40 cm”, ističe Stanko Raukar iz Broda na Kupi.

image
Damir Skomrlj/Cropix

Novi problem su podzemne vode
Zbog izlijevanja pritoka Kupe i odrona zemlje prekinut je promet od Broda na Kupi do mjesta Hrvatsko. Ugrožena je cijela općina Brod na Kupi, ali i susjedna naselja.

“Sad se javljaju podzemne vode, i te podzemne vode se pojavljuju i daleko dublje odnosno dalje i kuće koje nisu kao ugrožene postaju ugrožene ili će poplaviti kompletno podrumske prostorije”, kaže predsjednik Mjesnog odbora Broda na Kupi Davorin Klobučar.

Ugrožen muzej
Vodostaj Kupe u roku od 6 sati porastao je čak četiri metra. Voda je ušla i u muzej Kaštel Zrinskih, ugroženi su vrijedni eksponati.

“Prije jedno dva, tri sata je još djelovalo obećavajuće, ali sad odjednom se počela voda dizati. S vatrogascima i djelatnicima muzeja smo stavili ovdje vreće”, kažu u Muzeju.

Crveni križ na terenu

Sve su službe na terenu. Djelatnicima Crvenog križa mogu se obratiti oni kojima je to potrebno.

“U slučaju potrebe za isušivačima, znači isušivanje podrumskih prostorija, kuća, stanova i recimo ovdje je najveći broj možda i stradao ogrjev i da vidimo kako im u tom obliku možemo pomoći. U nabavi prehrambenih namirnica, lijekova, za sada nemaju nikakvih potreba”, ističe ravnateljica Crvenog križa Delnice Snježana Krizmanić.

image
Damir Skomrlj/Cropix

Glavni vatrogasni zapovjednik: Nemojte ići sami na krovove
“Uvijek treba sačekati, javiti vrstu intervencije, ne ići samostalno, posebno za vrijeme kiše jer su krovovi skliski, događaju se nesreće i zaista treba slušati upute svih nadležnih službi koje su na terenu”, kaže glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Prognoze za noćas i sutra nikomu ne idu u prilog. U Karlovcu se očekuje vrh vodenog vala u noći sa subote na nedjelju.

 

Komentari