FOTO Jadranka Kosor se prekrila maramom, evo i zašto

Foto: Twitter

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor na Twitteru je objavila svoju fotografiju s maramom na glavi. Ova njena fotografija izazvala je brojne pozitivne komentare posjetitelja, iako, zašto ne reći, ima i uvredljivih, prenosi Oslobođenje.

– Odabirem maramu za akciju ⁦PCRCBiH⁩. Maramom protiv zaborava. Maramom za ljubav, napisala je u komentaru uz objavljenu fotografiju.

Na ovaj način je zapravo iskazala svoju podršku akciji koju su pokrenuli Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa, zajedno sa Centrom za poskonfliktna istraživanja i Memorijalnim centrom Srebrenica. Akcija pokrenuta 10. svibnja nosi naziv Heroine Srebrenice. Ovim projektom se žele dokumentirati iskustva žena koje su preživjele srebrenički genocid, njihovi napori u borbi protiv nekažnjivosti izvršitelja zločina, kao i na čuvanju istine o srebreničkom genocidu.

– Multidisciplinarni projekt Heroine Srebrenice između ostalog uključuje i produkciju umjetničke instalacije ,,Majčina maramaˮ i međunarodnu konferenciju u Srebrenici, sve s ciljem obilježavanja 27 godina od genocida u Srebrenici kroz iskustva žena. Instalacija ,,Majčina marama” će na simboličan način predstaviti marame i šalove koje Srebreničke majke, sestre i supruge, ali i ostale žene širom BiH, regiona i svijeta koriste u svakodnevnom životu, ali i pri spomenu na svoje najmilije. Instalacija će nakon izlaganja postati dio trajnih umjetničkih postavki u Memorijalnom centru Srebrenica. Prve donacije marama su uručile članice udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa, navedeno je na Facebook stranici Centra za postkonfliktna istraživanja uz najavu ove akcije.Komentari