FOTO Noćni marš u Zagrebu: ‘Želimo živjeti od svog rada, a ne preživljavati’

FOTO: Ivana Nobilo/Cropix

Večeras se u Zagrebu održava sada već tradicionalni Noćni marš povodom Dana žena. Noćni marš za 8. mart ponovo je organizirao feministički kolektiv fAKTIV pod sloganom “Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici”.

“Marširajmo za društvo u kojem naše zdravlje ne ovisi o stanju na tekućem računu, koje ne čini bogate bogatijima, a siromašne siromašnijima. Želimo živjeti od svog rada, a ne preživljavati. Želimo društvo u kojem penzionerke ne kopaju po smeću, migrantkinje ne prebija na granicama i baca natrag u rijeke, trans osobama ne ugrožavaju životi – ni u Saboru ni na ulici ni onlajn”, priopćili su iz fAKTIV-a.

image
Ivana Nobilo/Cropix

Prosječna neto plaća za žene u pravnim osobama u 2021. iznosila je 911 eura, a to je 66 eura manje nego što su plaćeni muškarci. Mirovine su im niže za 20 posto. U upravama ih je tek 16,6 posto, a u nadzornim odborima 25,7 posto.

image
Ivana Nobilo/Cropix

O neravnopravnosti govore i podaci pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić: broj kaznenih djela nasilja među bliskim osobama u sedam godina se gotovo utrostručio, a 79 posto posto žrtava čine žene, što upućuje na rodnu utemeljenost te vrste nasilja.



 

Eskalirao je i broj ubojstava žena pa je lani život izgubilo 13 žena.

Maja Sever na Twitteru je objavila video s prosvjeda:

Komentari