FOTO Plenković predstavio peti paket mjera: Ovo su mjere koje bi trebale pomoći Hrvatima, pogledajte detalje

Foto: Davor Pongracic/Cropix

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da je novi paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena rezultat širokih konzultacija sa svim važnim akterima u društvu i ekonomiji, a osnovni cilj mu je održati povoljne cijene energije i štititi od inflacije.

Riječ je petom paketu mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, rekao je Plenković na sjednici Vlade dodavši kako Vlada, kao i obično, konzultirala ključne partnere – sindikalne središnjice, poslodavce i njihova udruženja i komore, umirovljenike, trgovce i bankare.

“Paket je plod konzultacija sa svim akterima”, rekao je i naglasio kako je glavni cilj održati nisku cijenu energije, prije svega električne, jer je sadašnja cijena plina na snazi do kraja ožujka 2024.

Cijena električne energije za građane, poduzetništvo i institucije ostaje ista. “Poruka je ekonomska sigurnost, stabilnost i predvidivost za građane i gospodarstvo”, rekao je.



Paket sadrži i mjere za najugroženije građane kroz jednokratnu pomoć, a uvodi se i administrativno ograničavanje cijena za određene vrste proizvoda.

‘Počet će već ovih dana’
Premijer kaže da su trgovci izrazili spremnost za doprinos naporima Vlade za smanjenje inflacije i pojeftinjenje određenog broja proizvoda.

“Počet će već ovih dana, mnogi će vratiti na razinu s kraja prošle godine”, ustvrdio je.

Također, banke će povećati kamatne stope na depozite, odnosno štednju građana, no to neće povećati kamatne stope na stambene i gotovinske kredite.

 

Foto: Vlada

Cijena električne energije za javni i neprofitni sektor.

Potpora umirovljenicima
Potpora umirovljenicima iznosi 72 milijuna eura, dosad je bilo pet paketa potpore za umirovljenike, rekao je premijer. Ovo su mjere za umirovljenike.

Dodaci za djecu

Potpora korisnicima dodatka za djecu.

Na ove proizvode cijena će biti ograničena

Komentari