FOTO Plenković se sastao s američkim i ukrajinskim ministrima za energetiku, evo o čemu su razgovarali

Foto: Twitter

Uoči četvrtog Ministarskog sastanaka Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku suradnju koji se održava u Zagrebu 1. i 2. ožujka 2023. godine, predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s ministricom za energetiku SAD-a Jennifer Granholm.

Obostrano je potvrđena namjera daljnjeg snaženja savezničkih i partnerskih odnosa Hrvatske i SAD, uključujući gospodarsku i energetsku suradnju.

Tijekom sastanka prepoznata je važna uloga Hrvatske, koja može značajno pridonijeti energetskoj sigurnosti Europe, u izmijenjenim globalnim okolnostima, zbog ruske agresije na Ukrajinu. To se prije svega odnosi na postojeće kapacitete LNG terminala, kao i planove povećanja njegovih kapaciteta, čime se osigurava alternativni dobavni pravac plina zemljama Srednje i Jugoistočne Europe.

Ujedno, Hrvatska značajno ulaže u obnovljive izvore energije, stvarajući tako temelje za čišću i raznovrsniju energetsku budućnost. Posebno je prepoznat hrvatski geotermalni potencijal i naznačena mogućnost daljnje suradnje Hrvatske i SAD-a u razvoju i korištenju ovog izvora energije.



Hrvatska nastavlja pomagati Ukrajini
Predsjednik Vlade održao je sastanak i s ministrom energetike Ukrajine Germanom Galuščenkom, koji također sudjeluje na četvrtom Ministarskom sastanku Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku suradnju.

Tijekom sastanka dana je puna potpora ukrajinskom narodu u borbi za slobodu te je istaknuto da će Hrvatska nastaviti s političkom, ekonomskom, financijskom, humanitarnom i vojnom pomoći Ukrajini.

Ujedno, izražena je spremnost za suradnju u području energetike, obnove ukrajinske energetske infrastrukture kao i osiguranja energetske sigurnosti Ukrajine u uvjetima ruske agresije, čemu je Hrvatska već dala doprinos u sklopu međunarodnih napora pomoći Ukrajini.

Komentari