FOTO Sergej Lavrov svečano otvorio novu zgradu Veleposlanstva Ruske Federacije. Evo tko je došao

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov svečano je otvorio zgradu novog veleposlanstva Ruske Federacije u Zagrebu čime će i formalno biti okončana politička, i financijska, saga koja je dugo otežavala odnose Hrvatske i Rusije. 

Podsjetimo, raskinut je stari i postignut je novi sporazum o smještaju diplomatskih predstavništva a konačna računica za Hrvatsku je povoljna – novim aranžmanom godišnje će uštedjeti 167.000 eura. Hrvatska i Rusija sklopile su još 1993. taj sporazum po kojem svaka država drugoj daje prostor za veleposlanstvo.

Fotografi su zauzeli svoje pozicije kad je ispred zgrade krenuo lomiti pogaču, a kad ga je jedan od predstavnika medija zamolio da se okrene kako bi ga ‘bolje uhvatili’, Lavrov ih je iznenadio odgovorom.

“Radite svoj posao, nemojte da radim svoj posao umjesto vas”!



Na svečano otvaranje došli su bivša predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović koja nije bila navedena u protokolu i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji nosi jedno od ruskih najvećih odličja.

Rusi su u Zagrebu dobili zgradu i konzulat u Bosanskoj ulici, koji su tada bili u vlasništvu države. 2008. se vila veleposlanstva denacionalizira i vraća vlasnicima, obitelji Neumann i od tada je Hrvatska, kako bi ispoštivala uredbe sporazuma, plaćala najam Neumannima koji se kretao oko 15 tisuća eura mjesečno. Zgrada se tako sada i formalno vraća toj obitelji.

Po originalnom sporazumu, Hrvatska je od Rusije dobila zgradu od oko 1500 četvornih metara, smještenu u “zlatnoj milji”, blizu Kremlja. Riječ je bila o velebnoj zgradi, ali u lošem stanju te su troškovi održavanja rasli.

Usto, kako su se prioriteti Hrvatske promijenili ulaskom u EU te obvezom izdavanja viza ruskim građanima, Hrvatska je morala unajmiti dodatni prostor za konzulat i on je nađen u zgradi bivšeg luksemburškog predstavništva. Zgrada je u vlasništvu Ruske Federacije, a Hrvatska je unajmila samo prizemlje i za njega plaćala 10.378 eura mjesečno. Sada od Rusije, po povlaštenoj tarifi, unajmljuje i prvi kat zgrade, dok je za veleposlanika i osiguranje pronađen stan.

Komentari