FOTO Uhićenje ‘glavne face’ velike afere: Policija pretražuje odvjetnički ured i vilu u Petrovoj

Foto: Damir Krajac / CROPIX

U tijeku je pretraga ureda uhićenog šefa Hrvatske odvjetničke komore, Josipa Šurjaka u centru Zagreba. Traje i pretraga kuće uhićenog direktora iz Ine Damira Škugora. Riječ je o urbanoj vili u zagrebačkoj Petrovoj ulici. Škugor je na pretragu stigao u pratnji policajaca u civilu, ali i interventnih policajaca, prenosi Dnevno.hr

Podsjetimo, jutros rano ujutro na Hvaru je najnovijoj akciji USKOK-a i policije uhićen direktor Odvjetničke komore Josip Šurjak, direktor sektora prirodnog plina INA-e Damir Škugor i njegov otac. Osim njih, uhićen je i vlasnik tvrtke OMS upravljanje, poduzetnik Goran Husić te je na području Slavonije privedena predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić. Riječ je o tvrtki u čijem nadzornom odboru sjedi Damir Škugor



Karijera u INA-i
Damir Škugor je direktor Službe trgovine prirodnim plinom u Ini. Završio je 2002. godine na Rudarsko-geološkom-naftni fakultet u Zagrebu te nosi titulu diplomiranog inženjera naftnog rudarstva.

Karijeru u INA-i je započeo je u djelatnosti Istraživanja i proizvodnje nafte i plina, dok je unutar tvrtke obavljao i zadaće na rukovodećoj poziciji glavnog direktora INAgip-a, direktora Sektora komercijalnih poslova, a od srpnja 2016. zadužen je za vođenje Službe trgovine prirodnim plinom.

Kako se neslužbeno doznaje, Škugor je svom prijatelju Josipu Šurjaku omogućio da njegova tvrtka OMS upravljanje kupi plin po izuzetno niskim cijenama i proda ga po puno većim cijenama.

‘Srećom, Komora svake godine organizira predavanja o sprečavanju pranja novca’
No, osim toga Šurjak ima i odvjetničku tvrtku, a usto obnaša i funkciju predsjednika Hrvatske odvjetničke komore, na koju je izabran prvo 2018., a onda i prošle godine po drugi put. Diplomirao je 1994. na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

U Imenik odvjetnika Hrvatske odvjetničke komore upisan je 1. siječnja 1998. sa sjedištem ureda u Zagrebu. Šurjak je bio predsjednik Odvjetničkog zbora Zagreb od 2015. do 2018. godine te član Upravnog odbora HOK-a i Izvršnog odbora HOK-a.

“Uhapsilo mi predsjednika Komore, a cijeli marifetluk skužio Ured za sprečavanje pranja novca jer su penzioneru na račun uplatili 100 mil. kuna. Srećom, Komora svake godine organizira predavanja o sprečavanju pranja novca koja su obavezna”, objavio je na svom profilu na Facebooku odvjetnik Ismar Avdagić.

Treći prosvjedovao na okretištu tramvaja
No, osim Šurjaka, uhićen je i njegov partner u tvrtki OMS upravljanje, poduzetnik Goran Husić. koji je desetak godina bio direktor hrvatske MMA lige.

Husić je pak, postao poznat u javnosti kada je prije dvije godine, zbog problema oko isplate naknade za zemljište na kojemu se nalazi okretište tramvaja u Prečkom, kao suorganizator prosvjeda.

Naime, Husić je bio u lovu na naknadu za zemljište; okretište tramvaja u Prečkom otkupio je, kako je sam rekao, od svojih višedesetljetnih prijatelja, obitelji Maršanić koje je godinama zastupao u dugoj trakavici s Gradom. Maršanići su dobili pravomoćno rješenje od Ministarstva pravosuđa da im Grad Zagreb mora vratiti to zemljište koje je zahvaljujući tramvaju veća vrijednost od uobičajene.

Husićeva i Šurjakova tvrtka OMS upravljanje osnovana je krajem 2019. godine i do prošle godine nije imala prihode, kada je prijavila prihode od preko 220 milijuna kuna, točnije 223.227.200 kuna.U 2021. nije povećavala ni smanjivala broj zaposlenih, a imala je jednog zaposlenika.

 

 

Komentari