FOTO Unatoč Dodikovim zabranama Schmidt stigao u Banja Luku: Sastao se s biskupom Komaricom

Foto: Twitter

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Christian Schmidt danas se u Banjoj Luci sastao s biskupom Franjom Komaricom. Ovo je Schmidtov prvi posjet Banjoj Luci otkako je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio da će mu biti zabranjen ulazak na područje RS-a.

Schmidt: Radim jednako i za BiH i za Republiku Srpsku
“Visoki predstavnik Schmidt sastao se danas u Banjoj Luci s biskupom Komaricom, a razgovarali su o pravnim i političkim pitanjima vezanim uz projekt proširenja kapaciteta Kuće susreta i Europskog centra za mir i suradnju ‘Marija Zvijezda’, koji će uskoro proslaviti svoj osnutak. Složili su se oko hitne potrebe brige o mlađoj generaciji u Bosni i Hercegovini”, navodi se u objavi Schmidtova ureda.

“To su Europljani u Europi, posvećeni zajedničkim europskim vrijednostima tolerancije, poštovanja i iskrene suradnje, a ne jednoumlja”, rekao je Schmidt i istaknuo kako radi jednako za sve građane BiH i RS-a.

Napeto je u BiH
Posjet je uslijedio nakon izuzetno napetog tjedna u kojem je Schmidt najavio, a potom i otkazao posjet Banjoj Luci. Schmidt je u televizijskom nastupu rekao da su barikade spremne. Dodik je u nekoliko navrata rekao da je Schmidt nepoželjan i običan turist.

Schmidt se u utorak u Palači predsjednika RS-a trebao sastati s potpredsjednikom RS-a Ćamilom Durakovićem. Glavni tajnik Ureda predsjednika RS-a zabranio je Schmidtu sastanke u službenim prostorijama. Također, izdana je naredba da se Schmidtu zabrani ulazak u službene prostorije.

Iako je Dodik čak najavio uhićenje Schmidta, valja istaknuti da on nema nikakve ingerencije u tom području niti je javnosti poznata bilo kakva naredba po kojoj bi policija postupala. Također, Schmidt uživa diplomatski imunitet u Bosni i Hercegovini i ima svoje osiguranje. Njemačka vlada objavila je da bi uhićenje Schmidta predstavljalo kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma.

Komentari