(FOTO) Započela 308. Sinjska alka, vojvoda upozorio: Sve nas je manje, previše se čuje ‘da institucije rade svoj posao’

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Danas u 16.30 počela je 308. Sinjska alka na kojoj će se za titulu slavodobitnika natjecati 17 alkarskih kopljanika.

Kao i prijašnjih godina, u Sinj je došao predsjednik Republike Zoran Milanović koji alku prati zajedno s predsjednicom Mađarske Katlin Novák, koja upravo zbog Sinjske alke dolazi u radni posjet Republici Hrvatskoj.

Foto: Nikola Vilic / CROPIX

U Sinju su i premijer Andrej Plenković s članovima Vlade te predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Svi visoki uzvanici prije početka Alke nazočili su vojvodinom prijemu u Alkarskim dvorima.

Alka je počela himnom, nakon koje je održana minuta šutnje za poginule i preminule branitelje u Domovinskom ratu kao i za predsjednika Franju Tuđmana.



Govor je održao alkarski vojvoda Mario Šušnjara.

“Evo nas na drvenom trkalištu. spremni smo, pogledajte kako pred vama stoje dični junaci cetinskog kraja koji jedva čekaju zapovijed nek otpočne prva trka. Prije toga, dužnost mi je i čast pozdraviti pokrovitelja sinjskih korijena, predsjednika Zorana Milanovića“, zatim je pozdravio predsjednicu Mađarske.

Podrazvio je Jandrokovića, i Plenkovića te Borjanu Krišto.

“Koristim priliku ministru branitelja Medvedu zahvaliti što je Sinj ove godine otvorio veteranski centar na korist svim braniteljima”, rekao je i pozdravio crkvene velikodostojnike na čelu sa Želimirom Puljićem”.

Pozdravio je i Ivana Penavu koji je dobio veliki pljesak.

“Na ovom nama najdražem komadiću hrvatske grude, između Cetine i planina, prohujala su mnoga kraljevstva, mnogi su se otimali za ovo, ali naši pradjedovi stadoše na braniku, živjeli smo na vjetrometini istoka i zapada. Bosna šaptom padne, plemstvo izgine na Krbavskom polju, ratovi oblikovaše život hrvatskog puka, najteže je bilo u kolovozu 1715. kada je osmanlijska vojska napala i popalila. Sinjskih 700 branitelja zatvoriše se u tvrđavu i odlučiše braniti grad, nikad teže i slavnije pobjede. Sinjani se obraniše, od te godine do danas svoj pradjedovski zavjet drže, slave Gospu i igraju Alku.

Povijest je učiteljica života, mnoge naučila nije, povijest se ponovila 1991. kada je srpska agresija nasrnula s namjerom da uništi. Hrvatska vojska hrabro je stala na braniku, pobijedila srpskog agresora, branitelji 1000 puta vam hvala. Stvorili smo suverenu državu, izgradili smo i gradimo, još bolje ceste, veće mostove, infrastrukturni napredak je vidljiv, postali smo dio europskih i svjetskih integracija, nastavimo se razvijati tim putem.

No nemojmo spavati na lovorikama. Imamo puno toga za napraviti, prošle godine sam rekao i ponavljam, sve nas je manje. Moramo zaustaviti odlazak mladih, nije dovoljan samo ekonomski naporedak, potrebno je pravednije društvo. Previše se čuje ‘institucije rade svoj posao’. Nemojmo se spoticati na preprekama populizma, ističimo kvalitete, najbolji primjer su naši sportaši i nogometna reprezentacijA. Alkari, gađajte usridu, neka glazba svira. Momci, pokažite viteško držanje, 308. Alka je otvorena!”, vikao je vojvoda.

Svi visoki uzvanici prije početka Alke došli su na vojvodin prijem u Alkarskim dvorima. U Sinj su stigli predsjednik RH Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

S mađarskom predsjednicom će biti njezin suprug István Veres, dok će uz hrvatskog predsjednika biti njegova supruga Sanja Musić Milanović. Prema protokolu, sva predsjednička para zajedno će posjetiti Galeriju Sikirica te obići Muzej Sinjske alke.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Zbog alke u Sinju su svi turistički kapaciteti puni, a soba više tražila se i u okolnim mjestima.

Komentari