‘FRAJER BI PROGANJAO NOVINARE!’ Predsjednik žestoko o Plenkoviću: ‘Ovo ga smeta, magarac se navikao na batine pa crko’

Foto: Niksa Stipanicev/Cropix

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjeluje na obilježavanju Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i 416. obljetnici njezina postojanja.

Predviđeno je prigodno obraćanje Predsjednika Republike.

Milanović je nakon dugo vremena stao pred novinare.

“Trenutno čitam ono što nisam završio ‘Study of History’, teška britanska vizura povijesti, od hrvatskih stvari čitam, dobio sam na dar, prijevod na suvremeni hrvatski standard i transkripciju Judite od Marulića”, otkrio je na početku. I od Dežulovića, Bili libar, kada se maknu sve razlike Ragnar je napisao velemajstorski.



O najavi premijera da će mijenjati zakon o kaznenom pravu

“Magarac se navikao na batine pa je crko, to je u liniji s poslovicom. Zašto je postupak tajan? Znamo da ima određena razina zaštite podataka, zašto je ovaj postupak tajan i kada je postao tajan? Što misli zdrav razum? Te neke tete i stričeki u Dorhu to mogu držati za sebe pa povremeno dati van? Tu se radi o zamjeni teza, treba pod hitno ukinuti tajnost postupka. Kada to da druga strana, to Plenkoviću ne paše. Ovo je udar na temeljne ustavne slobode, tko prvi bude osuđen, ja ću pomilovati. Hitno ukinuti ovu vrstu tajnosti postupka, ovdje se reketari. Sanader je zaglavio zahvaljujući tom zakonu. Ovaj zakon bi bio KGB-ovski. To nije nacionalna sigurnost, već jedna strana protiv druge”.

Kako bi zakon o kaznenom postupku trebao izgledati?

“Frajer bi proganjao novinare, što će ih rastezati kao Matiju Gupca? Stradat će neki novinar, a Plenkoviću smeta da to imaju drugi, a ne samo on. No, time je izazvao razgovor o važnoj temi. To hitno treba ukinuti”.

O narodnim obveznicama

“Državne obveznice su ne tema, u ovom lopovluku. Znate zašto neću kupiti? Neka kupe oni kojima to više znače, a neću sudjelovati u toj PR kampanji. Ali svi članovi bi morali sudjelovati. Neobične su mi Olegove konzultacije sa suprugom, ali nisu komične, to je ozbiljna tema. To je siguran posao, banka vam za novac ne daje ništa”.

O posvojenjima iz DR Kongo

“Žao mi je tih ljudi, vidim da nisu imali prljave namjere. Sa svoje strane sam neuspješno probao doći do kontakata, ali ne mogu. Ne sežem tako daleko”.

I dalje se osvrnuo na SOA-u. “Otvoren je cijeli niz visokih dužnosti. SOA je agencija u okviru Ministarstva. Prevelika, trebao bi je voditi brigadir, a ne general. Imamo malo generala, ispada da na svakoj dužnosti treba biti general. Hoću cjelovito rješenje”, kaže.

Je li ovo dobitak za one koji žele ‘status quo’, upitan je. “Ne znam, nisam razmišljao na taj način”, odgovara Milanović.

 

Komentari