Franko Dota: Došlo je do stagnacije u razvoju i poštivanju prava LGBT zajednice

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Kakve su zakonodavne, pravosudne, političke, društvene, medijske okolnosti koje se tiču temeljnih ljudskih prava LGBTIQ osoba u Hrvatskoj?

To propituje 3. Rozi megafon analizirajući razdoblje od 2018. do 2022. godine, piše HRT.

Franko Dota, koordinator udruge Zagreb Pride gostujući u emisiji Studio 4 rekao je kako generalni zaključak izvještaja pokazuje da je u zadnjem petogodišnjem razdoblju došlo do stagnacije u razvoju i daljnjem poštivanju ljudskih prava u RH općenito, a onda i u specifičnom smislu LGBT prava i prava LGBT zajednici i osoba.

– Razlog tome je, prema našim istraživanjima, loša primjena postojećih zakona, rekao je.



Istaknuo je i kako negativni politički, društveni i medijski trendovi u Hrvatskoj, pa i u nekim drugim zemljama EU-a, također doprinose ne samo stagnaciji nego i pogoršanju društvene klime i odnosa u društvu prema LGBTIQ zajednici.

– Kada govorimo o stagnaciji, dodao bi i ignoranciji, vidljiv je najnegativniji trend. Stekao sam dojam da je donošenjem relativno zadovoljavajuće legislativnog okvira ili antidiskriminacijskih mjera, stvar time riješena, međutim, institucije na svim razinama vlasti ne rade na konkretnoj primjeni propisa niti na njihovom poboljšanju, istaknuo je Dota.

Dodao je i kako je trend nasilja u porastu.

– Službeni podaci nadležnih tijela, a i neslužbeni koje vodimo mi, pokazuju da je trend nasilja u porastu. Iako nema velikih incidenata i velikih nasilnih napada, pljuvanja, vrijeđanja na ulici, naguravanja je sve više. 64 posto ispitanih LGBT osoba izjavilo je da je doživjelo neki oblik fizičkog, psihičkog ili emocionalnog nasilja, a od onih koji su doživjeli fizičko nasilje samo devet posto ih je to nasilje i prijavilo, rekao je Dota

Komentari