Fuchs: Građanski odgoj proučava se kroz druge predmete već dvije godine

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Povodom sjednice Užeg kabineta Vlade, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs komentirao je početak školske i uvođenje predmeta poput građanskog odgoja.

Tvrdi kako je program građanskog odgoja definiran još prije dvije godine.

“Važno je za reći da imamo građanski odgoj kao dio obveznog proučavanja od 2019. godine u kurikulu kad je donesen i objavljen. U njemu su definirani ishodi učenja koji se postižu kroz predavanja”, rekao je Fuchs.

Spomenuo je uključivanje lokalnih vlasti u obrazovanje.



“Rijeka je uvela kurikul prije nego je građanski odgoj uveden u obrazovni sustav kao obvezni predmet. Poučavanje o građanskom odgoju je definitivo korisno”, dodao je Fuchs.

Pojasnio je i proceduru uvođenja.

“Ne znam kako bi to trebalo napraviti, što se tiče realizacije. Onog časa kad je predmet dodan, inicijator mora pitati ravnatelje i škole žele li provoditi dodatni predmet, ravnatelji moraju kontaktirati roditelje, oni moraju odlučiti i ako se sakupi dovoljan broj zainteresiranih, to se stavlja na školski odbor”, rekao je.

“Može li se to sve skupa stići – ne znam. U zagrebačkim školama je u tijeku proces formiranja školskih odbora”, dodao je Fuchs.

Nije realno ove godine

“Pet je dana do školske godine. No, ja ne vidim poseban razlog za uvođenje ovakvog pristupa građanskog odgoja kad ga već proučavamo kroz druge predmete. U Zagrebu je dobar dio škola zatražio skraćenje nastavnog sata na 40 minuta obrazlažući to poštivanjem epidemioloških mjera”, objasnio je Fuchs.

“Osobno podržavam građanski odgoj, nemam ništa protiv toga, no kako će se inicijativa Grada završiti – ne znam. Treba naći i osobe koje će taj predmet podučavati. Objektivno, ne bi bilo realno ove godine”, rekao je Fuchs.

Vjeronauk i građanski odgoj nisu usporedivi

“Građanski odgoj i vjeronauk nisu usporedivi. I ona djeca koja poučavaju vjeronauk trebaju slušati i građanski odgoj. Vjeronauk je izborni predmet koji se mora pohađati kad se odabere, no građanski odgoj je obvezni predmet koji se poučava kroz više predmeta”, rekao je Fuchs.

Navodi i da je kod vjeronauka problem što nije bilo alternative, a nije bilo provedivo da se sat vjeronauka stavi na prvi ili posljednji sat u rasporedu.

“Ekspertna grupa radi na tome, to bi bilo nešto kao filozofija”, najavio je Fuchs.

Kako je naveo, u ministarstvu su zadovoljni zbog povećanja postotka cijepljenih u obrazovnom sustavu.

“Sve visoke škole su iznad 55 posto”, istaknuo je Fuchs, prenosi Dnevnik.hr.

Komentari