Gdje su i što rade bivši saborski zastupnici? Glavaš se bavi tužbama medija, Glasnović neće u mirovinu, osim ako ‘završi u kolicima’, a Esih nije imala plan B

Gdje su i što rade bivši saborski zastupnici, ne samo u ove ljetne dane, nego i kakve planove imaju za jesen?

HDSSB-ov Branimir Glavaš, koji se sprema za ponovljeno suđenje za ratne zločine, rekorder je po broju mandata u Saboru. Biran je sedam puta za zastupnika, a bio je još i u dva saziva Županijskog doma koji je, promjenom Ustava, ugašen 2001. No, na nedavnim parlamentarnim izborima Glavaš se nije kandidirao i od 22. srpnja nalazi se u mirovini.

Osim što se sprema za sudski proces koji se protiv njega vodi temeljem optužnice da je 1991. počinio ratne zločine, a usput i tuži ljude i medije koji ga nazivaju ratnim zločincem, nastoji prodati kuću u Drinovcima, koju je u BiH sagradio nakon što je 2009. bježeći od hrvatskog pravosuđa otišao u azil u susjednu državu – svoju drugu domovinu.

Drugi najdugovječniji zastupnik po stažu, koji također nije ušao u Sabor 5. srpnja, je i riječki SDP-ovac Željko Jovanović – on je u Sabor prvi put bio biran 1990. kao predstavnik studenata, a potom se u parlament vratio 2007. godine i sve do ove godine redovito ulazio s prvih mjesta na listi. On se trenutno odmara i, kako se povjerio Novom listu, nije baš dobro: “Jako sam razočaran rezultatima parlamentarnih izbora, slobodno mogu reći da imam svojevrsni posttraumatski zastupnički stresni poremećaj, jer smatram da sam po svemu zaslužio odraditi još jedan saborski mandat. Naime, ja nisam prespavao svoj mandat, nego sam bio najaktivniji saborski zastupnik 8. izborne jedinice. A valjda bi rad trebao biti glavna preporuka u svakom poslu”.



Uvjete za saborsku mirovinu u ovom trenu ne ispunjava jer nema 55 godina, a u međuvremenu će, kaže, razmotriti sve opcije i ponude te donijeti najbolju odluku za sebe i svoju obitelj.

U mirovinu se vratio Željko Glasnović, kojem je mjesto u Saboru izmaklo u 11. jedinici za samo 11 glasova.

“Prije nego što sam 2015. postao zastupnik, bio sam u mirovini. Ali, imam ja plan B, kakva mirovina, eventualno ako završim u kolicima”, rekao nam je Glasnović.

Ni HDZ-ov Miro Kovač nije osvojio još jedan mandat. Bivši ministar vanjskih poslova aktivirao je pravo da šest mjeseci prima punu plaću, a zatim još pola godine 50 posto tog iznosa. “Razmišljao sam hoću li to napraviti, ipak jesam, ali već imam plan za dalje”, ističe Kovač te dodaje da detalji još nisu zreli za objavu.

Samo četiri godine u Saboru je proveo Goran Aleksić te se vratio na stari posao u poduzeću HŽ Infrastruktura.

HNS-ovac Milorad Batinić, koji je u Saboru bio od 2011., nakon što nije izabran za zastupnika, naprosto je nastavio obnašati dužnost gradonačelnika Ivanca i moguće je da će se ponovo kandidirati za gradonačelnika Ivanca.

Predsjednicu stranke Neovisni za Hrvatsku, međutim, nije čekalo radno mjesto. Bruna Esih je po ulasku u Sabor raskinula radni odnos s Institutom “Ivo Pilar”, u kojem je bila zaposlena 15 godina. Zato je sada, htjela to ili ne, morala konzumirati “šest plus šest”. Ona je ‘žrtva’ pogrešnih političkih procjena, jer je na prošlogodišnjim izborima za Europski parlament odbila savez s Hrvatskim suverenistima. Da to nije učinila, danas bi možda imala mandat europske zastupnice ili bi se u najmanju ruku održala u Saboru, kao što je to slučaj s njezinim nekadašnjim suradnikom Zlatkom Hasanbegovićem.

Najaktivniji zastupnik SDP-a u proteklom sazivu, a i ukupno, Gordan Maras ljeto zasad provodi u Zagrebu. Nabavio si je psa – zove se Bongo i upravo je zadnjih dana čipiran, a njegovo napredovanje Maras objavljuje na društvenim mrežama. On je i dalje i predsjednik zagrebačke organizacije SDP-a i najesen će itekako imati puno političkog posla jer počinju pripreme za lokalne izbore. Osjeća se izvrsno i nada se da neće imati potrebe koristiti punih šest plus šest mjeseci saborske plaće.

Komentari