Gjenero: Ako građani odluče da im je dosta krvi, znoja i suza, Plenković bi mogao izgubiti parlamentarne izbore unatoč dobrom radu Stožera

Ronald Gorsic / CROPIX

Posljednja istraživanja pokazuju da HDZ-u trenutno raste rejting pa se postavlja pitanje je li glavni razlog dobro vođenje krizne situacije. Hrvatska se bori s epidemijom koronavirusa, a Nacionalni stožer civilne zaštite ima veliku podršku. Je li upravo postupanje stožera glavni razlog rasta rejtinga, za portal Otvoreno komentirao je politički stručnjak Davor Gjenero.

“Treba napomenuti da je ovo istraživanje provedeno prije potresa u Zagrebu, a nakon sljedećeg, zbog dobrog postupanja i u kriznoj situaciji s potresom očekujem da će rejting HDZ-a dodatno rasti. Zbog dobrog rada stožera u obje krize, i tijekom epidemije i tijekom potresa, očekujem da će nastaviti rasti potpora Vladi i vladajućoj koaliciji”, smatra Gjenero.

Napominje i da ne smijemo zaboraviti još jedan događaj koji je utjecao na raste potpore HDZ-u, a to su upravo unutarstranački izbori u HDZ-u iz kojih je predsjednik stranke Andrej Plenković izašao kao ubjedljivi pobjednik.

“Uspješan izborni rezultat Andreja Plenkovića i pobjeda ove umjerene opcije nasuprot Miri Kovaču i Milijanu Brkiću na unutarstranačkim izborima dodatno jača potporu HDZ-u”, ističe Gjenero.



Postoje dva scenarija za parlamentarne izbore

Postavlja se pitanje i što SDP može napraviti u ovoj situaciji i kako oni mogu doći do izražaja.

“SDP trenutno radi najbolje što može, a to je da podržava Vladine političke odluke. No, ovdje ne može prognozirati kako će se ova situacija odraziti na buduće parlamentarne izbore. Možemo imati dva scenarija. Prvi je da građani daju podršku HDZ-u zbog uspješnog upravljanja krizama koje su zatekle Hrvatsku, a druga je da se dogodi ono što se dogodilo Winstonu Churcillu. Iako je Churchill tada odlično upravljao i dobio rat, svejedno je izgubio na sljedećim izborima. Dakle, isto se može dogoditi i Plenkoviću ako građani odluče da im je dosta krvi, znoja i suza”, smatra Gjenero.

“Sve mjere koje Vlada trenutno donosi, pa i ove gospodarske mjere, imaju veliki utjecaj kako će se to odraziti na HDZ i izborni rezultat”, ističe te dodaje da ovisi o tome i hoće li Vlada uspjeti minimalizirati ekonomske gubitke i hoće li omogućiti velikom broju građana da zadrže radna mjesta.

Komentari