Glas: Proces otvaranja škola i vrtića nepripremljen je i kaotičan. Nisu u cijelosti sagledani interesi djece

Foto: Nikola Vilic / CROPIX

Građansko-liberalni savez u nedjelju je od Vlade zatražio popis osiguranih uvjeta za početak nastave, ali i dodatnu potvrdu stručnjaka o sigurnosti škola i vrtića u Zagrebu, ustvrdivši da je proces nepripremljen i kaotičan, a njegova provedba dvojbena.

“Kod donošenja odluke Vlade o otvaranju škola i predškolskih ustanova nisu u cijelosti sagledani interesi djece, a proces je nepripremljen i kaotičan”, poručili su u priopćenju iz Glasa.

Prema odluci Vlade, škole i predškolske ustanove otvaraju se 11. svibnja. Iz Glasa ocjenjuju da se na učitelje i roditelje stavlja prevelik teret odgovornosti jer se od njih traži donošenje odluka i osiguravanje svih potrebnih uvjeta bez dovoljno informacija i resursa, što smatraju neprihvatljivim

“To potvrđuju i rezultati ankete u kojoj od 60 tisuća anketiranih roditelja i učitelja, dvije trećine ne podržava početak nastave”, dodaju.



Provedba nastave s najviše 10 osoba u prostoriji dvojbena

Smatraju da je praktična provedba nastave dvojbena, navodeći da su na primjeru prosječnog razreda u urbanoj sredini s 25 učenika, uz poštivanje mjera od najviše 10 osoba u prostoriji, potrebne tri prostorije za jedan razred ili 1300 metara kvadratnih.

“Takva imaginarna škola, s prosječno tri razredna odjeljenja za svaku godinu treba 36 prostorija u kojima bi učenici mogli boraviti za vrijeme nastave. Osim prostorija, potrebno je i 36 učitelja razredne nastave, umjesto 12 iz doba prije epidemioloških mjera i zahtjeva za socijalnom distancom”, navode u priopćenju.

Dodaju da su propisani uvjeti za otvaranje predškolskih ustanova još manje jasni, kao i pravila o maskama za rad s malom djecom, održavanju socijalnog razmaka, primopredaji djece, broju djece u ionako prenapučenim skupinama.

Glas je stoga od Vlade zatražio detaljan popis jasnih kriterija i osiguranih infrastrukturnih i kadrovskih uvjeta za organiziranje rada u školama i predškolskim ustanovama.

Ta je stranka upozorila da je poseban problem u Zagrebu, gdje je 25 škola oštećeno u potresu, pa su zatražili da nezavisni stručnjaci ponovno pregledaju i službeno potvrde sigurnost škola i vrtića.

“Upravi grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Bandićem ne vjerujemo ništa, a kamoli kad je u pitanju sigurnost naše djece koja trebaju krenuti u škole i vrtiće nakon razornog potresa”,  navela je ta stranka.

Komentari