Glavni tajnik UN-a poslao pismo Vladimiru Putinu o produljenju ugovora o izvozu ukrajinskih žitarica

Facebook

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda predložio je “put kojim treba ići” radi produljenja ugovora o izvozu ukrajinskih žitarica, rekle su u ponedjeljak njegove službe nakon njegova sastanka s ruskim ministrom vanjskih poslova.

Antonio Guterres je predao Sergeju Lavrovu “pismo za predsjednika Vladimira Putina, u kojem je opisao put kojim treba ići kako bi se poboljšao, produljio i proširio” ugovor potpisan u srpnju 2022. koji, unatoč sukobu, omogućuje izvoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora, navodi se u priopćenju.

Slično pismo je poslano “drugim dvjema potpisnicama” tog ugovora koji je ocijenjen presudnim za prehrambenu sigurnost u svijetu, Ukrajini i Turskoj.

Crnomorska inicijativa za izvoz žitarica produljena je drugi put 19. ožujka. No Rusija je tada tražila 60-dnevno produljenje, a ne prešutno od 120 dana, navodeći kao razlog svoje nezadovoljstvo provedbom dijela ugovora o izvozu svojih poljodjelskih proizvoda i umjetnog gnojiva, koji je i dalje onemogućen zbog zapadnih sankcija.



Glavni tajnik UN-a je “primio na znanje zabrinutost Ruske Federacije” zbog provedbe ugovora o izvozu svojih prehrambenih proizvoda i umjetnog gnojiva i “podastro je opširno izvješće o napretku postignutom u tom smislu”, navode njegove službe, istaknuvši da će UN “nastaviti raditi” kako bi “riješio preostale probleme”.

No sve dosad nije bilo velikog napretka, komentirao je Sergej Lavrov u priopćenju svog ministarstva, izrazivši žaljenje zbog nepostojanja “volje zapadnih zemalja da doista učine sve što je potrebno kako bi se uspješno primjenjivala” oba poglavlja ugovora.

– Proučit ćemo prijedloge koje nam je (glavni tajnik) uputio u pismu, dodao je.

Antonio Guterres je ujedno izrazio “zabrinutost” u vezi s “nedavnim zaprekama” na koje je Centar za koordinaciju ugovora, u kojemu su predstavnici četiriju strana (Ukrajina, Rusija, UN i Turska) nailazio u “svakodnevnim operacijama”.

Pregled brodova s ukrajinskim žitaricama privremeno je prekinut prošlog tjedna.

Komentari