GLOBALNI INDEKS MIRA Island je najmirnija zemlja na svijetu, pogledajte na kojem se mjestu nalazi Hrvatska

Twitter

Global Peace Index proveo je istraživanje o tome koje su bile najmirnije zemlje u 2020. godini. Prema podacima iz istraživanja, najmirnija zemlja je Island, a na tom je mjestu još od 2008. godine. Nakon toga slijede Novi Zeland, Danska, Portugal i Slovenija.

Istraživači su otkrili kako je globalni mir pogoršan već devetu godinu zaredom. U istraživanju za 2020. godinu pogoršan je za 0,07 posto. No, treba istaknuti kako je to drugo najmanje pogoršanje zabilježeno u dosadašnjim istraživanjima Global Peace Indexa.

Zanimljivo je kako se, prema istraživanju, osam od 10 najmirnijih zemalja svijeta nalazi u Europi. To znači da je najstariji kontinent još uvijek najmirnija regija na svijetu.

Promatrajući zemlje regije tada je Hrvatska najbolje rangirana na 17. mjestu. Srbija se nalazi na 44., Crna Gora na 51. dok je Bosna i Hercegovina zauzela 72. mjesto.



S druge strane, istraživalo se i koje su to nesigurne ili “najmanje mirne zemlje”. Primjetno je kako je Afganistan i dalje najmanje mirna država na svijetu.

Inače, Global Peace Index ocjenjuje zemlje na osnovu tri aspekta – društvene sigurnosti, tekućih domaćih i međunarodnih sukoba i razina militarizacije.

Komentari