Golemi problemi u susjedstvu! Taksisti iz Bosne dovoze migrante u zapadnu Hercegovinu na granične prijelaze, pripadni GP nemoćni

Foto: Bild.ba

Oni koji su gledali film Kajmak i marmelada se sjećaju kako Božo i Goran švercaju Kineze u praznoj cisterni uvjeravajući ih da su stigli u Italiju kada im na nekom random parkingu u Sloveniji stave tablu “Italija”, piše Bild.ba.

Mobilni telefoni i lokacije na njima su od tada, zaboravimo li da je to samo film, dosta uznapredovali, pa se više nesretnicima koji se žele dokopati Europe ne može tako lagati. Znaju to i taksisti iz Zenice, Tuzle i Sarajeva pa taksijima migrante dovode do graničnih prijelaza s Hrvatskom u zapadnoj Hercegovini gdje ih ostavljaju na putu u Europsku uniju.

To izaziva ogorčenje i ogromne probleme pripadnicima Granične policije koji se nakon toga, skupa s hrvatskim kolegama, po šumama i gorama naganjaju s onima koji žele ući u EU.

Više izvora iz GP BiH kaže za portal Bild.ba kako njihove probleme Tužiteljstvo i sigurnosne agencije ignoriraju, a oni sami nemaju način zaustaviti taksiste koji u pretrpanim automobilima dovoze turiste koji postaju migranti s obzirom na to da BiH još nije uskladila vizni režim s Europskom unijom.



Foto: Bild.ba

Više pripadnika GP BiH požalilo se kako su im uvjeti za rad nemogući, a kapaciteti preopterećeni s obzirom na to da su granični prijelazi u zapadnoj Hercegovini na stalnom udaru onih koji u BiH uđu legalno, ali u trenutku kada opterećuju šengensku i EU granicu postanu ilegalni migranti.

“Sustav funkcionira tako da su pogranična područja i pod našom i pod kontrolom kolega iz Hrvatske. Mi stalno upućujemo apele drugim institucijama da se ovo zaustavi, ali Tužiteljstvo po ovom pitanju ne želi napraviti ništa”, govori jedan pripadnik GP BiH.

Osim toga, dodaje, stvara se i politički problem bez presedana u odnosima između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Hrvatski premijer Andrej Plenković ranije je upozoravao na činjenicu da BiH kao i Srbija moraju uskladiti vizni režim s onim koji vrijedi u Europskoj uniji kako bi se na taj način spriječio rizik ilegalnih migracija.

“Ne može se doći u zračnu luku u Beograd ili u Sarajevo i nakon toga se od turista pretvoriti u nezakonitog migranta”, izjavio je Plenković kada je potkraj rujna komentirao ovaj problem.

Komentari