GONG uputio šest antikorupcijskih zahtjeva Vladi u doba koronakrize

Gong je u utorak pozvao Vladu da u cilju sprečavanja korupcije, pogotovo u vrijeme pandemije koronavirusa, osigura transparentnu nabavu medicinske opreme, objavi donatore i iznose donacija, sastav radnih skupina, informacije o PR-ovcima i popis poslodavaca koji koriste Covid-19 poticaj.

Gong u priopćenju naglašava da nabava medicinske opreme mora biti transparentna, javnost treba znati od kojih dobavljača i za koliko Vlada kupuje. Sve nabave treba na jednom mjestu objaviti i označiti s #covid19 te naznačiti je li roba kupljena javnom nabavom ili izravnim pregovaračkim postupkom.

Također treba objavljivati popis donatora, iznose svih donacija i primatelje donacija, kako bi se izbjegla mogućnost stvaranja reputacijskog rizika i nepovjerenja. “Javnost ne zna tko je tajanstveni šeik ili koliko je vrijedna donacija IT tvrtki koje su izradile platformu e-propusnice, ili digitalnog pomoćnika Andriju”, dodaje Gong.

Podsjećaju da je Vlada od 18. ožujka u hitnu proceduru uputila 39 zakona, a 36 ih je već stupilo na snagu i ponajviše se odnose na mjere pomoći gospodarstvu iz proračuna.



“Kako bi se izbjegle situacije poput ‘Lex Agrokor’, čiji su autori kasnije angažirani u Agrokoru, iznimno je važno da javnost zna tko su članovi radnih skupina koje pripremaju zakone”, poručuje Gong, jer time bi se unaprijed identificirali potencijalni sukobi interesa.

S obzirom da je Vlada ukinula zabranu angažiranja PR agencija u državnim i javnim tijelima i tvrtkama, Gong ističe da javnost ima pravo znati tko pomaže u kriznom komuniciranju Vladi, Nacionalnom stožeru, ministarstvima i drugim tijelima te jesu li PR savjetnici plaćeni ili rade pro bono.

Također, javnost treba znati koliko košta angažman komunikacijske tvrtke koja održava koronavirus.hr i društvene mreže.

Mora se znati i tko su poslodavci kojima se isplaćuju milijarde kuna vrijedne potpore za očuvanje radnih mjesta u vrijeme pandemije. Gong od Vlade traži da svaki mjesec objavljuje popis poslodavaca korisnika mjere Covid-19, ukupne iznose potpora i broj radnika za koje se mjera koristi.

Kriza je prilika da se država i jedinice lokalne i regionalne samouprave obavežu na veću transparentnost kroz prikaz potrošnje državnih i lokalnih proračuna u realnom vremenu, kako bi građani imali uvid u proračunske transfere prema svima – zaposlenicima, dobavljačima, socijalnim davanjima, donacijama, lokalnim i javnim poduzećima, sportskim društvima, udrugama i dr.

Komentari