Gordan Jandroković: Nevjerojatno je da se napada liječnike i to u vrijeme pandemije

Gordan Jandroković, predsjednik Sabora govorio je o posljednjem radnom tjednu Sabora u jesenskom sazivu.

Pred njima je izglasavanje Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti, ali nastavlja se i borba s prosvjednicima koji im dolaze pod prozore. Jandroković za RTL kaže kako će sutra donijeti zakon kojim su predviđene sankcije za sve one koji se protive mjerama stožera.

“Živimo u demokraciji, svatko ima pravo na mišljenje, to je poželjno. Važno je da sve ostane u okvirima zakona”, rekao je. Dodaje i da je prioritet zdravlje građana, a ovim zakonom rade upravo na tome.

Cijepljenje djece
Govorio je i o cijepljenju djece, kaže da ono neće biti obavezno. Tema je to koja je, po njegovu mišljenju, gurnuta u javni prostor i to kako bi se stvorila slika o prisili države nad građanima, a u tome vidi političke ciljeve stranke koja je to potaknula.



Govori kako ne vidi ništa sporno u trenutnim epidemiološkim mjerama. O napadu na liječnicu u Bjelovaru kaže kako ga treba osuditi, a nevjerojatno mu je da se napada liječnike u vrijeme pandemije kada su učinili ogromne napore i žrtvovali se na načine na koji nismo do sada doživjeli.

Referendum Mosta
Komentirao je i Mostov referendum. Kaže kako tu postoje dvije strane, jedna je ona koja se bori protiv pandemije, a to je Vlada, a s druge politički protagonisti koji love u mutnom i pokušavaju kod jednog dijela građana koji su možda uplašeni, zbunjeni, izvuči političku korist, rekao je.

Po pitanju donošenja mjera dvotrećinskom većinom smatra kako bi isto usporilo procese, a podsjetio je i na prošlogodišnji scenarij kada su odluke stožera procjenjivane od strane Ustavnog suda. Kaže da zahtjeve mogu podnijeti opet. Odbio je unaprijed govoriti o tome što će se dogoditi ako skupe potpise.

O Zekanoviću
Govorio i o istupu Suverenista Hrvoja Zekanovića u Saboru, zbog kojeg je i izbačen s čela kluba zastupnika, govori kako je prema njegovu mišljenju bio razborit te kako se nije odmaknuo od svoje retorike, ali je otvorio jedno pitanje koje je vjerojatno i pitanje njegove savjesti.

Vidi li ga kao nekoga tko će podebljati većinu kaže: “Mislim da idemo u krivom smjeru. Bio je jasan da ostaje na svojim pozicijama”, tvrdi. Ponovio je i kako je bio razborit i pozvao na cijepljenje. “Nastup je bio politički zreo i nastupio je kao čovjek”, zaključuje.

COVID potvrde na Pantovčaku
Predsjednik je najavio da neće pustiti na Pantovčak inspektore koji bi trebali provjeriti COVID potvrde, a predsjednik Sabora govori kako je prijetiti vojskom i psima od strane PRH neprimjereno i neozbiljno. Navodi kako zakone moramo poštovati svi. “Za logistiku je zaista odgovora predstojnik ureda i vjerujem da će biti razboritosti i pameti da ne dolazi do bilo kakvih konfliktnih situacija. Nitko ne može ne poštivati zakone”, rekao je.

Upitan tko je kriv za odnos državnog vrha koji kao da je u slijepoj ulici. “Građani će sami procijeniti tko i kako radi za Hrvatsku. Vlada se suočava sa izazovima pandemije, posljedica potresa”, govori pa onda nabraja što su kao vladajući uspjeli izvršiti.

“Politika nisu samo riječi, politika su i djela. Po djelima će nam se suditi, ne samo po onome što se govori pa makar to bilo ružno i uvredljivo, nedoslijedno, kontroverzno i kontradiktorno. To je jedan dio politike, ali djela su ono što ostaje iza nas i po tome će nas suditi građani. Tu je pozitiva na strani Vlade”, kaže pa dodaje da predsjednika više ne želi komentirati.

 

Komentari