Gordan Jandroković održao govor u Saboru povodom važnog povijesnog datuma: Podsjetio na podmukli napad JNA

Damjan Tadic / CROPIX

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u petak je održao govor povodom obilježavanja Dana Hrvatskog sabora, a na kraju je dobio pljesak cijele dvorane.

“Započeo bih prisjećanjem na 8. listopada 1991. godine. Tog je datuma Hrvatski sabor jednoglasno donio odluku o raskidu svih državnopravnih sveza s bivšom republikom. Dan ranije, 7. listopada 1991. istekao je tromjesečni moratorij na primjenu ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti RH i deklaracije o uspostavi samostalne i suverene Republike Hrvatske.

I baš su tog dana zrakoplovi JNA bombardirali povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore. Cilj im je bio više nego jasan: eliminirati tadašnje vodstvo s predvođeno prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom. Ranjena su tada četiri, a život izgubio jedan hrvatski građanin, gospodin Marko Mihić”, podsjetio je predsjednik Sabora.

Podmukli, zračni udar
“Nakon takvog podmuklog zračnog udara, a imajući u vidu opasnost od novih napada, povijesnu sjednicu svih triju tadašnjih saborskih vijeća trebala je preseliti na sigurniju lokaciju. Zato je sjednica 8. listopada održana u podrumskoj zgradi IN-e u Šubićevoj ulici. Tada je Hrvatski sabor pokazao da je istinski nositelj i čuvar opstojnosti hrvatskog naroda, a u razdoblju koje je uslijedilo donio je brojne ključne odluke ključne za neovisnost i suverenost RH i za našu demokraciju”, kazao je.



No Hrvatske s kojom se danas ponosimo ne bi bilo bez onih koji su je branili. Činili su to bez imalo kalkuliranja ne štedeći pritom vlastiti život, kazao je Jandroković te poručio da im svakodnevno trebamo iskazivati zahvalnosti.

Nabrojio je potom dosege Hrvatske kao članice Europske unije i Schengena koja je uvela eura te spomenuo zaštitu i promoviranje temeljnih demokratskih vrijednosti.

Podsjetio na superizbornu godinu
Zatim je upozorio na rat u Ukrajini te istaknuo važnost daljnjeg razvoja naše države.

“Bilo bi korisno razmisliti, pa i u zadnjoj godini našeg mandata, jesmo li naša mišljenja u Saboru suprotstavljali uvijek na optimalan način i uz dovoljno međusobnog uvažavanja. Držim da je uz malo više truda i mudrosti naša interakcija i konfrontacija mogla biti značajno kvalitetnija i ugodnija oku i uhu javnosti.

Sljedeći Dan hrvatskog sabora dočekat ćemo u drugačijom sazivu Sabora jer 2024. Hrvatsku čekaju trostruki izbori. Toj superizbornoj godini treba pristupiti s maksimalnom razinom političke ozbiljnosti i odgovornosti, konstruktivno i sa što više uvažavanja protivnika u političkoj borbi. Svatko za sebe mora odlučiti hoće li i kako to zasita činiti. Želi li slati poruke koje su ugodne uhu birača upitne provedivosti ili želi povjerenje zadobiti napornim radom na osmišljavanju konkretnih, provedivih i politika.

Nema boljih sudaca naših političkih odluka od naših građana koje je pozvao da dođu na Dane otvorenih vrata Hrvatskog sabora”, zaključio je Jandroković te dobio pljesak sabornice.

Komentari