GOTOVAC IDE NA SVE ILI NIŠTA! Izludio je Tomaševića i Grbina, strepe od njegovih poteza: ‘Zadnji veliki potez napravljen je za Milanovića’

Ranko Suvar/Cropix

Ljubavi između SDP-a! i Možemo! u Zagrebu je došao kraj, a ‘točka na i’ je stavljena kada je Gradski odbor SDP-a, nakon višesatne rasprave u petak raskinuo koalicijski sporazum.

Odluka je navodno donesena velikom većinom, od 22 prisutna člana 18 je bilo ZA, jedna osoba bila je suzdržana, a jedna je napustila sjednicu prije glasovanja. Šef Gradske skupštine iz redova SDP-a, Joško Klisović, ranije je tvrdio da njegova stranka ne želi nove izbore, no nikome nije jasno kako nakon ovoga misle nastaviti suradnju s Možemo!, pa tako ni njemu samome.

“Zasad nisam raspoložen za izjave”, rekao je Klisović jutros nakon napetog početka sjednice zagrebačke Gradske skupštine bez troje zastupnika iz kluba SDP-a, koalicijskog partnera s kojim je Možemo! tvorio većinu. Nisu se pojavili predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac, de facto kolovođa ove akcije, kao ni Renato Petek i Dina Vasić.

HDZ likuje: Nešto je trulo
Nestabilnost u redovima upravljača metropole nikako nije dobra vijest za građane Zagreba, ali jest za HDZ koji na izborima nikako ne uspijeva ‘osvojiti’ glavni grad Hrvatske. Ovo rasulo na početku sjednice Gradske skupštine za njih je nova prilika za likovanje.



“Ovo ozbiljno ukazuje na to da je nešto trulo u zagrebačkom SDP-u, nitko nije osim Joška Klisovića na početku sjednice. To je već znak da se očito nisu dogovorili što dalje”, komentirao je predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman.

Mustaćev nećak traži ostavke kolega SDP-ovaca
Predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac u nedjelju je zatražio od SDP-ovih gradskih zastupnika da podnesu ostavke na sve funkcije u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, nakon odluke o raskidu koalicijskog sporazuma. Dodao je, to se odnosi i na Klisovića.

U intervjuu koji je danas dao za Jutarnji list, Gotovac, inače nećak Zdravka Mustača, koji se s Josipom Perkovićem našao u središtu pozornosti zbog zahtjeva za njihovim pomilovanjem od kazne doživotnog zatvora koja im je izrečena pred njemačkim sudom zbog pomaganja u ubojstvu hrvatskog emigranta Josipa Đurekovića, govorio je o pozadini raskida suradnje SDP-a i Možemo.

Kaže, nisu imali utjecaj na neke odluke zbog kojih će, vjeruje, ispaštati građani. Tvrdi, o brojnim odlukama stranke gradonačelnika Tomislava Tomaševića nisu bili informirani. Tako za primjer navodi Gredelj, promet na Trgu kralja Tomislava, u Staroj Vlaškoj, a kao posljednje ističe biciklističke staze u Deželićevoj.

Spekuliralo se i da je puknulo na projektu razvoja robotaksija poduzetnika i inovatora Mate Rimca, odnosno zbog zaključka Tomaševića da se raspiše natječaj za osnivanje i prijenos prava građenja na gradskom zemljištu na kojem bi trebao niknuti Rimčev Centar mobilnosti. Gotovac kaže, to je pitanje koje je trebalo biti raspravljeno na Vijeću gradske četvrti Trešnjevka jug, no tamo se o tome nije odlučivalo, već je točka došla izravno u Skupštinu, a stav njihovih vijećnika po pitanju te točke je negativan.

Gotovac: Ne rušim Peđu Grbina
Šef SDP-a Peđa Grbin uopće nije bio sretan odlukom zagrebačkog SDP-a, no Gotovac demantira da je pozadina svega zapravo pokušaj rušenja Grbina. Doduše, poručio mu je da u vođenju zagrebačkog ogranka namjerava biti samostalan te da Grbin dva mjeseca nije rješavao nagomilane probleme s Možemo. Gotovac tvrdi, više puta su Grbinu rekli da ga podržavaju te da je on predsjednik s legitimitetom i svi članovi se toga moraju držati. No, primjećuje se nesklad između Gotovčevih izjava o lojalnosti stranačkom šefu i zadovoljstvom politikama stranke, jer kao zadnji veliki uspjeh SDP-a Gotovac ističe onaj iz ere kada je strankom upravljao Zoran Milanović.

“Zadnji veliki SDP-ov potez je bila Lalovčeva borba za građane pogođene švicarcem. To i fiskalizacija bile su velike stvari koje su ostavile traga u Hrvatskoj, koje su prepoznate kao zasluga SDP-a. Gdje smo od tada do danas? Jesmo li živi? Zašto nismo krenuli u prikupljanje potpisa za referendum o pravu žene na izbor?”, rekao je Gotovac u intervjuu.

Bez obzira na sve, nezamislivo mu je da ga Grbin izbaci iz stranke koja se naziva socijaldemokratskom, no ako se tako nešto ipak dogodi, neće imati izbora doli prihvatiti takvu ‘presudu’.

Podsjetimo kratko, Grbin je, baš kao i Klisović, ovoj poprilično oštroj i finalnoj odluci unatoč, u subotu rekao da će se pregovarati o novom obliku suradnje.

Suspenzija Gotovca?
I što sada? Situacija je, blago rečeno, bizarna. Zagrebački SDP je prekinuo suradnju s Možemo, a šef stranke i predsjednik Gradske skupštine još tvrde da je neki noviji dogovor moguć. Ako je tako, zašto je suradnja uopće raskinuta te ako je bilo problema, zašto nisu rješeni na manje dramatičan način? Očito je da glava SDP-a nema pojma što joj krakovi rade. Pa iako Gotovac tvrdi da ne ruši šefa stranke, teško je da će mu Grbin samo tako progledati kroz ovu eskapadu.

Spelukira se da bi SDP već na sjednici Predsjedništva u utorak mogao suspendirati predsjednika zagrebačkog SDP-a Viktora Gotovca i njegova istomišljenika Renata Peteka.

Što o svemu kaže Tomašević?
Sam gradonačelnik Tomislav Tomašević, šef Možemo, također tvrdi da nije imao pojma da će zagrebački SDP na sjednici donijeti odluku o raskidu suradnje, već da su o svemu doznali iz medija. Takvo je ponašanje ocijenio izrazito nekorektnim i tvrdi da su više puta pokazali spremnost na razgovor i reviziju sporazuma o suradnji.

“No, do toga nije došlo i to ne našom krivnjom, nego zato što to gradski SDP nije inicirao”, kazao je Tomašević.

Izbačeni Maras: Tko je tu lud?
Apsurdnost situacije na svom je Facebooku komentirao i bivši, izbačeni SDP-ovac Gordan Maras koji je i sam nekad bio na čelu zagrebačkog ogranka stranke.

“Klisović – prekidamo koalicijski sporazum sa Možemo u Zagrebu.
Novinar – ostajete li vi predsjednik skupštine što ste postali sukladno koalicijskom sporazumu iako imate svega 5 mandata, a Možemo 23?
Klisović – naravno!
Tko je tu “lud”? Što vi mislite?”. piše Maras.

https://www.facebook.com/gordan.maras/posts/628180262001174

Komentari