Gotovo je! Plenković smijenio šefa HEP-a: ‘Nema preduvjeta da ostane na toj funkciji’

Foto: Luka Gerlanc/Cropix

Frane Barbarić više nije šef Hrvatske elektroprivrede. Poručio je to danas premijer Andrej Plenković nakon adventske mise u crkvi Svetog Marka, javlja N1. Barbariću je presudila optužnica zbog bespravne gradnje.

“Ovo su nove okolnosti, nakon pokretanja postupka, kada se sve sumira, mislim da nema preduvjeta da ostane na toj funkciji. To ćemo riješiti prema proceduri. Pustili smo da iscrpe svi pravni lijekovi i sada su oni iscrpljeni. Odlazi isključivo zbog bespravne gradnje. Nije ovo zbog utjecaja oporbe jer mi ne radimo stvari zbog oporbe”, rekao je Plenković.

O potencijalnom Barbarićevom nasljedniku premijer nije htio govoriti. Dodao je samo da je HEP odradio izvrstan posao tijekom energetske krize.

Odbijena žalba
Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Barbarića zbog kaznenog djela protupravne gradnje u Zastražišću na otoku Hvaru. Paralelni postupak protiv sad već bivšeg predsjednika Uprave HEP-a vodio je i Državni inspektorat, izdavši mu kazne, koje ovaj nije platio, zbog čega je pokrenut i ovršni postupak.

Splitski Upravni sud nepravomoćnom je presudom odbio Barbarićev zahtjev za poništenjem rješenja Državnog inspektorata o rušenju bespravno izgrađene vile. Uklanjanje objekta je trebalo početi za mjesec dana, no Barbarić je medijima poručio kako će kuću srušiti sam. Usputno je optužio dio medija da su “prekoračili granice i vršili pritisak na pravosuđe.”

Ranije danas splitski Upravni sud nepravomoćnom presudom odbio je tužbeni zahtjev predsjednika uprave HEP-a Frane Barbarića kojim je tražio poništenje rješenja Državnog inspektorata o rušenju bespravno izgrađene vile na Hvaru. Rušenje vile trebalo je započeti u roku od mjesec dana, no Barbarić se priopćenjem obratio medijima i poručio da će sam srušiti kuću. Rekao je i da su “neki mediji prekoračili granice i vršili pritisak na pravosuđe.”

Detalji optužnice
“Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je 1. prosinca 2023. podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1966.) zbog počinjenja kaznenog djela protupravne gradnje iz članka 212. Kaznenog zakona/11.

Okrivljenog 57-godišnjaka tereti se da je od ožujka 2022. do svibnja 2023. godine na otoku Hvaru, u Zastražišću (uvala Sinjava), kao investitor izvodio građevinske radove protivno odredbi članka 106. Zakona o gradnji, izvan građevinskog područja koje se sukladno Prostornom planu uređenja Općine Jelsa nalazi u zaštićenom obalnom području mora, koje je na temelju članka 45. stavka 1. i 3. Zakona o prostornom uređenju područje od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. Tereti ga se da je bio svjestan da se radi o zaštićenom obalnom području mora od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, kao i da prethodno nije ishodio pravomoćnu građevinsku dozvolu.

Okrivljeniku se stavlja na teret da je tako izgradio: stambenu zgradu (prizemlje i prvi kat); građevinu (prizemlje sa dvostrešnim krovom); preljevni bazen sa strojarnicom te cisternom za vodu; kameno betonski zid u nastavku kojeg je izgradio i stepenište; kameno betonski potporni zid (oko strojarnice na zapadu te uzduž strojarnice, bazena i cisterne sve do kraja čestice) na čijem kraju je izgradio stepenište s podestom”, stoji u priopćenju splitskog Općinskog odvjetništva.

 

Komentari