Gotovo je s iglama? Bill Gates odlučio se za novu milijunsku investiciju, evo o čemu je riječ

Foto: Facebook

Zaklada Bill & Melinda Gates uložila je 23,6 milijuna dolara u američku biotehnološku tvrtku Micron Biomedial za razvoj masovne primjene cjepiva bez korištenja injekcija.

Nova tehnologija temelji se na primjeni cjepiva flasterima s topivim mikroiglama. Svjetski zdravstveni stručnjaci već dugo zagovaraju ovu tehnologiju zbog potencijala da poveća procijepljenost protiv smrtonosnih bolesti.

Jednostavnije ga je transportirati i primijeniti nego tradicionalna cjepiva, posebno u siromašnijim zemljama, gdje je i dalje izazov procjepljivanje djece. Međutim, prepreka je povećanje proizvodnje.

Na testnom cijepljenju odraslih i novorođenčadi u Gambiji ove godine Micronova tehnologija cjepiva protiv ospica i rubeole pokazala se jednako sigurnom i efikasnom kao i tradicionalna, te je proizvela sličan imunosni odgovor. Cjepivo je proizveo Indijski serumski institut.



Desetak milijuna flastera godišnje
Tehnologija bi “mogla pomoći u otklanjanju ključnih prepreka pri iskorjenjivanju ospica i rubeole na globalnoj razini”, rekao je James Goodson, viši znanstvenik u odjelu za imunizaciju pri američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, Micronovoj partnerskoj instituciji.

Otklanja potrebu za hladnim mostom pri transportu, a za primjenu nije potreban zdravstveni stručnjak. Mogla bi pomoći i onima sa strahom od igle, izvijestili su iz tvrtke u četvrtak.

Financiranje će omogućiti razvoj proizvodnje desetak milijuna flastera godišnje za veća klinička testiranja i širu upotrebu.

Komentari