Gotovo osam tisuća popisivača izlazi na teren i obilazi kućanstva, sve će trajati do 17. listopada

Popis stanovništva/ ilustracija Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Diljem Hrvatske u ponedjeljak od jutros izlazi gotovo osam tisuća popisivača za popis stanovništva. Oni će od vrata do vrata obilaziti građane koji se u prošla dva tjedna nisu sami popisali elektroničkim putem.

Građani su se htjeli popisati u zadnji tren pa je u nedjelju navečer došlo do zagušenja sustava te nisu mogli pristupiti aplikaciji. Iako će konačni rezultati samopopisivanja biti poznati u ponedjeljak ujutro, doznaje se da je do nedjelje navečer samopopisano 1,326 milijuna građana.

Podsjetimo, Državni zavod za statistiku (DZS) provodi popis stanovništva u dvije faze. Prva faza počela je 13. rujna, samostalnim popisivanjem stanovništva u elektroničkom sustavu e-Građani. Ovo je prvi digitalni popis koji se na području RH provodi na ovakav način, a građani su sami mogli odabrati kako se žele popisati.

Od danas, 27. rujna, do 17. listopada popisivači izlaze na teren i popisat će sve koji se nisu samostalno popisali.



Popisivači prilikom terenskog popisivanja dolaze na adrese kućanstava te popisuju osobe, kućanstva i stanove, a od onih koji su se popisali samostalno, preuzimaju kontrolnu šifru kao dokaz uspješnog samopopisivanja.

Treba naglasiti kako će popisivači imati majice i maske s obilježjima Popisa 2021., akreditacije i prijenosna računala, kao i EU digitalne COVID potvrde te će ih stoga građani moći lako prepoznati.

Na terenu diljem Hrvatske angažirano je gotovo 8000 popisivača. Svaki popisivač zadužit će između 200 i 250 kućanstava i mora obići sve adrese koje je zadužio. Ako popisivač ne nađe osobe u stanu, odnosno kućanstvu koje treba popisati, ostavlja podatke gdje se osobe iz tog kućanstva mogu javiti.

Komentari