Građani Đakova u šoku. Dobili uplatnice da pokriju iznos od 50 000 eura koje je Grad uplatio internetskom prevarantu!

Građani Đakova doživjeli su šok kad su u svojim poštanskim sandučićima danas zatekli uplatnicu na iznos od 253,32 kune koje bi trebali uplatiti za sudjelovanje u saniranju štete nastale internetskom prijevarom, kojom je Grad Đakovo oštećen za iznos od 50.000 eura (oko 380.000 kuna). 

Dogodilo se to u mandatu aktualnog gradonačelnika Marina Mandarića (HDZ), kada je sredinom rujna 2018. s računa Grada Đakova, pročelnik za financije Slavko Troha, samo na osnovu e-poruke koja se pokazala lažnom, prebacio na račun Johna Smitha (kako su u medijima prozvali internetskog prevaranta) traženi iznos od 50.000 eura.

Policija u svojoj istrazi nije došla do prevaranta koji je otvorio račun na lažno ime Jade Lauren Yates, novac nije vraćen u gradsku blagajnu, a što je najzanimljivije, nitko nije odgovarao za taj neviđeni propust. Dlaka s glave nije pala ni gradonačelniku Mandariću, ni pročelniku Trohi, koji i danas obavlja istu dužnost pročelnika za financije u gradskoj upravi, piše portal.

Računalna prijevara

Sve je riješeno tako novčana sredstva plaćena na ime Jade Lauren Yatesa nisu knjižena niti na jednoj rashodovnoj strani, niti jednoj poziciji proračuna, već se vode kao ostala potraživanja – računalna prijevara.



Sada su građanima stigle uplatnice na čijoj poleđini stoji apel gradonačelnika da sudjeluju u saniranju nastale štete.

“Želim nastaviti istim putem. Ali, zato mi je, uz Vaš glas u drugom krugu, potrebna i mala pomoć. Pozivam Vas da uplatite iznos naznačen na ovoj uplatnici kako bismo zajedno sanirali štetu nastalu internetskom prijevarom (sjećate se slučaja Johna Smitha, koji je iz gradske blagajne otuđio 50.000 eura i kome ni do danas nismo ušli u trag) a sve kako bi u novom mandatu mogli krenuti bez tog tereta. Ja ću Vam se, kao Vaš gradonačelnik, primjereno odužiti i nastaviti tamo gdje sam stao u prvom mandatu. Unaprijed zahvalan za Vaš glas 30. lipnja i uplatu za pokriće troška internetske prijevare, Vaš JEDINI IZBOR, Marin i Antun”.

Iz Gradske uprave Telegramu je neslužbeno rečeno kako su primili brojne pozive građana koji su zbunjeni. Također, vjeruju da se radi o predizbornom potezu kojim se želi naštetiti aktualnom gradonačelniku Mandariću kojeg u nedjelju čeka drugi izborni krug.

Komentari