Granić: Diplomatska služba dobro funkcionira, ali to što nema imenovanja veleposlanika je loše

Foto: Srđan Vrančić / CROPIX

Počela je godišnja konferencija hrvatskih veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika. Očekuju se obraćanja premijera Andreja Plenkovića, šefa diplomacije Gordana Grlića Radmana i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Posebni savjetnik predsjednika Vlade Mate Granić komentirao je činjenicu da dogovora oko imenovanja veleposlanika između Vlade i predsjednika države – nema.

– Diplomatska služba dobro funkcionira, ali to što nema imenovanja veleposlanika to je loše i ostavlja loš dojam. Vlada je prije više od godinu dana predložila veleposlanike za mjesta koja su ispražnjena ili će se isprazniti. Jednostavno o tome treba razgovarati, Ustav ne propisuje na koji način razgovarati. Treba razgovarati, isto kao što je riješena i VSOA, neka najviša imenovanja u vojsci, poručio je Mate Granić, posebni savjetnik predsjednika Vlade.

– Ustavne ovlasti predsjednika su jasne i mislim da bi se itekako trebao s ovim baviti, jer on ima na stolu prijedloge Vlade. Prema tome, treba razgovarati i treba to riješiti, inače ne ostavlja dobar dojam, dodao je Granić.



Uoči konferencije premijer je jučer u Banskim dvorima priredio primanje za diplomaciju. U obraćanju je istaknuo da je istodobni ulazak Hrvatske u šengenski prostor i eurozonu jedinstveno postignuće koje je osnažilo vanjskopolitički položaj zemlje. Zahvalio je diplomatima na doprinosu u ostvarenju tih ciljeva.

Komentari