Grbin: Ako je najavljeno ogromno povećanje cijena goriva, mora se djelovati još danas

Foto: Sasa Buric / Cropix

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin upozorio je u petak da je inflacija u Hrvatskoj dosegla rekordnih 11 posto, a još veći je problem što Vlada ne koristi mjere koje joj stoje na raspolaganju kako bi se sustavno borila s inflacijom.

“Bez obzira što inflacija pogađa sve građane, ne pogađa sve jednako, a najviše građane s najmanjim primanjima. Zato je većina naših mjera usmjerena ka najsiromašnijima”, rekao je Grbin predstavljajući SDP-ov paket mjera, svojevrsni “štit protiv inflacije”.

SDP predlaže paket mjera koji uključuje promjenu načina usklađivanja mirovina, osiguravanje sredstava za novi energetski dodatak za najugroženije, za radnike i umirovljenike s primanjima do 4000 kuna, korekcije načina izračuna cijene naftnih derivata i paket pomoći za poduzetnike koji trpe posljedice rata u Ukrajini.

Grbin je izrazio nadu da će ministar financija Zdravko Marić, koji sudjeluje na Vijeću EU-a za ekonomska pitanja, iskoristiti priliku i staviti na stol dvije inicijative – onu koja se odnosi na definiciju visine trošarine na gorivo i pitanje obračuna PDV-a na trošarine na gorivo.



“Ako znamo da je za sljedeći tjedan najavljeno ogromno povećanje cijena goriva, jasno je da se mora djelovati još danas”, poručio je Grbin.

Saborska zastupnica SDP-a Sanja Radolović osvrnula se na mjere koje je SDP predložio kao pomoć poduzetnicima.

“Imamo paradoksalnu situaciju da se ministar Marić i Vlada hvale s protuinflacijskim mjerama, a paralelno poduzetnicima, bez prethodne najave i unatoč njihovim ugovorima po kojima ih moraju obavijestiti o promjeni cijene električne energije, za četiri puta povećaju cijenu struje”, kaže.

S druge strane, HEP veliku većinu struje koju stavlja na tržište dobiva iz hidroelektrana, obnovljivih izvora energije i nuklearne elektrane Krško, koji ne podliježu poskupljenju na tržištu električne energije. Nije jasno zašto se to onda stavlja na teret poduzetnicima, rekla je Radolović, prenosi Direktno.

Komentari