Grbin: HDZ, Plenković, moraju otići da bi Hrvatska mogla prodisati i opstati

Most je u podne u Sabor donio potpise građana za raspisivanje referenduma kojim se traži ukidanje covid-potvrda i “stožerokracije”. Šef SDP-a Peđa Grbin je rekao da bi se praksa trebala poštovati – da se ide na kontrolu potpisa, a nakon toga u raspravu u Saboru o tome hoće li pitanja uputiti Ustavnom sudu.

“Međutim, ono o čemu trebamo razgovarati, pogotovo nakon kontroverzi koje su se dogodile s brojanjem potpisa za prošli referendum, je je li ispravno da Vlada bude ta koja će provoditi kontrolu”, rekao je Grbin HRT-u.

Dodao je da u SDP-u smatraju kako bi se taj problem mogao vrlo jednostavno otkloniti tako da Sabor umjesto Vlade zaduži DIP da provede kontrolu potpisa.

“Mislimo da je nužno da se omogući promatračima da budu prisutni u tim fazama”, poručio je Grbin.



Grbin je rekao da covid-potvrde ne smiju trajati vječno, ali i da imaju svoju svrhu iako se u Hrvatskoj primjenjuju nakaradno.

“Ne želimo tako živjeti, nitko od nas ne želi tako živjeti. Međutim, covid-potvrde imaju svoju svrhu”, rekao je.

Dodao je kako potvrde neće biti ukinuti jednostranom odlukom Hrvatske jer ih je uveo EU i brojne zemlje ih traže za prelazak granice.

O ministru Darku Horvatu
Komentirao je i oporbenu inicijativu za opoziv ministra graditeljstva Darka Horvata, kojeg prozivaju zbog spore obnove nakon potresa.

“U ovom trenutku naš prioritet je dati nogom u guzicu onome koji svoj posao nije u stanju raditi”, rekao je Grbin, dodavši da se Horvat na mjestu ministra pokazao kao “ogromna štetočina”.

Rekao je i kako nije trenutak za vladu nacionalnog spasa, već za vraćanje mandata građanima, ne samo zbog obnove, već i zbog korupcijskih afera i upravljanja koronakrizom.

“Hrvatska je među deset najgorih zemalja u svijetu po broju mrtvih kao posljedica infekcije covidom. Naš zdravstveni odgovor na krizu je među gorima u svijetu”, poručio je čelnik SDP-a.

“HDZ, Plenković, moraju otići da bi Hrvatska mogla prodisati i opstati”, dodao je.

Rekao je i kako je spreman biti kandidat za premijera.

 

Komentari